Siirry sisältöön

Tietopaketti: lääkkeet

Julkaistu 28.4.2023

Kelan toimintaan kuuluu useita lääkkeisiin liittyviä tehtäviä. Tämä tietopaketti esittelee tietoa suomalaisesta lääkekorvausjärjestelmästä, lääkkeiden kulutuksesta ja kustannuksista sekä Kelan lääkkeisiin liittyviä tilastoja ja tutkimusta.

Lääkekorvausten kasvu jatkui vuonna 2022

Kela maksoi lääkekorvauksia 1,8 miljardia euroa vuonna 2022. Lääkekorvausten menot jatkoivat kasvuaan vuonna 2022. Edellisvuoteen verrattuna ne kasvoivat 3 % eli 51 miljoonaa euroa. Korvausten kasvu oli vähäisempää kuin vuonna 2021.

Lääkekorvausten saajia oli 3 miljoonaa henkilöä vuonna 2022. Yli puolet suomalaisista sai siis lääkekorvauksia. Saajien määrä kasvoi 2,9 % eli noin 84 000 henkilöllä vuoteen 2021 verrattuna.

Lääkekorvausten menojen kasvu on viimeisten vuosien aikana ollut suurinta syöpälääkkeiden ja immunovasteen muuntajien lääkeryhmässä. Vuonna 2022 näistä lääkkeistä maksettiin 620 miljoonaa euroa korvauksia.

Kasvu on suurta myös ADHD-lääkkeiden korvauksissa. Vuonna 2022 ADHD-lääkkeistä maksetut korvaukset kasvoivat noin 3,5 miljoonaa euroa eli 25 %. ADHD-lääkkeistä maksettiin korvauksia yli 81 000 suomalaiselle.

Lääkevalmisteiden hintakilpailu lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän vuoksi vaikuttaa pienentäneen lääkekorvauksia joissain lääkeryhmissä. Esimerkiksi reuman ja suolistosairauksien hoitoon käytettävän adalimumabin korvaukset kasvoivat edellisvuodesta vain 0,7 %, vaikka korvauksia saaneiden määrä kasvoi 11 %.

Lisää tietoja lääkekorvauksista löydät Suomen Lääketilastosta.

 

Perustietoa lääkekorvausjärjestelmästä ja lääkekorvausten suuruudesta

Löydät tietoa suomalaisen lääkekorvausjärjestelmän toiminnasta ja lääkekorvausten suuruudesta seuraavien linkkien takaa:

 

Tietoja yksittäisen lääkevalmisteen korvattavuudesta ja hinnasta löydät Kelan lääkehausta:

 

Kelan tutkimus lääketiedon tuottajana

Kelan tutkimusyksikön lääkkeisiin ja lääkealaan liittyvän tutkimuksen keskeisiä painotuksia ovat lääkealan rakenteiden ja järjestelmien tutkimus, lääkkeiden määräämisen, kulutuksen, kustannusten, korvausten ja saatavuuden tutkimus, sekä rationaalista lääkehoitoa edistävä tutkimus.

Tutkijat osallistuvat tutkimustyön ohella asiantuntijoina lääkealan kehittämiseen sekä osallistuvat uusien lääkkeiden hinta- ja korvattavuuslausuntotyöhön.

Lisätietoja lääkkeistä ja lääketutkimuksesta

Jaa tämä artikkeli
Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin