Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Eniten lääkekorvauksia asukasta kohti maksettiin vuonna 2022 Kanta-Hämeeseen ja Savoon

Julkaistu 24.3.2023Päivitetty 16.8.2023

Kelan maksoi lääkekorvauksia 1,8 miljardin euron edestä vuonna 2022. Maksettujen korvausten suuruus asukasta kohti vaihteli hyvinvointialueiden välillä yli 150 eurolla.

Kela maksaa suomalaisille korvausta sairauden hoitoon hankituista lääkkeistä. Korvauksen suuruus on 40–100 prosenttia lääkkeen hinnasta riippuen hoidettavasta sairaudesta.

Suurimmat korvaukset suhteessa väestömäärään maksettiin Kanta-Hämeessä, Etelä-Savossa ja Pohjois-Savossa. Näillä hyvinvointialueilla asukkaat saivat lääkekorvauksia keskimäärin yli 370 euroa vuodessa.

– Lääkekorvausten suuruus asukasta kohti kuvaa hyvinvointialueiden eroja asukkaiden iässä ja sairastavuudessa. Esimerkiksi itäisen Suomen hyvinvointialueet ovat korostuneet myös aiemmissa sairastavuutta tarkastelevissa tilastoissa, kommentoi Kelan erikoistutkija Kati Sarnola tilastoja.

Vähiten lääkekorvausta suhteessa väestöön maksettiin Ahvenanmaalle, jossa asukkaat saivat korvausta keskimäärin 224 euroa vuonna 2022. Tilaston häntäpäässä korostuvat Ahvenanmaan lisäksi Uudenmaan hyvinvointialueet, joissa väestö on esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Savoa nuorempaa.

– Näillä alueilla asuvilla on keskimäärin vähemmän esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja vakavia mielenterveyden sairauksia, joissa alue-erot ovat tyypillisesti suuria. Kun sairastavuus on pienempi, se näkyy usein myös pienempänä maksettujen korvausten määränä, Sarnola sanoo.

Pian suomalaisten terveydentilaa ja sen kehitystä pääsee seuraamaan myös uuden tilastopalvelun avulla. Kansallinen terveysindeksi, jossa julkaistaan alueellisia työkyky- ja sairastavuustietoja, julkaistaan ensimmäisen kerran loppukeväästä 2023. Kansallisen terveysindeksin julkaisevat yhdessä Kela, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Eläketurvakeskus ja Tilastokeskus.

Kuvion otsikko: Lääkekorvauksia saaneiden määrässä on vaihtelua hyvinvointialueiden välillä. Karttakuva näyttää, että eniten korvauksia maksettiin vuonna 2022 Kanta-Hämeen sekä Etelä- ja Pohjois-Savon hyvinvointialueille, vähinten Ahvenanmaalle ja Helsinkiin.
Lisätietoa 

Kelasto: Sairasvakuutuksesta korvattavat lääketoimitukset

Kati Sarnola
erikoistutkija, Kela
kati.sarnola@kela.fi
020 635 7885

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin