Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Työikäisten lääkkeet määrätään yleensä julkisella sektorilla – myös työterveyshuolto on tärkeä palvelukanava

Julkaistu 3.6.2022Päivitetty 7.10.2022

Työikäisten suomalaisten lääkkeistä valtaosa määrätään julkisessa terveydenhuollossa. Myös työterveyshuollossa ja terveydenhuollon yksityisellä sektorilla määrätään lääkkeitä laajalti eri lääkeryhmistä.

Kelan tutkijoiden tuoreen, työikäisiä oululaisia tarkastelleen tutkimuksen mukaan valtaosa työikäisten lääkemääräyksistä kirjoitetaan julkisella sektorilla. Julkiselle sektorille kohdistuu myös lääkemääräysten osuutta suurempi osa lääkekustannuksista ja lääkekorvauksista.

”Vaativa ja kallis terveydenhuolto keskittyy yleensä julkiselle sektorille. Lääkekustannusten ja -korvausten kohdentuminen vahvistaa kuvaa ilmiöstä”, sanoo Kelan erikoistutkija Hanna Rättö.

Kuvaaja: lääkemääräysten sekä niihin liittyvien lääkekustannusten ja -korvausten osuudet (%) julkisella ja yksityisellä sektorilla ja työterveyshuollossa. Kuvasta näkee, että valtaosa lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla. Kuvasta näkee myös, että lääkekustannuksia ja lääkekorvauksia kohdentuu vielä suuremmassa määrin kuin lääkemääräyksiä julkiselle sektorille.

Yksityisellä sektorilla määrätyimpien lääkkeiden joukkoon nousi fenoksimetyylipenisilliini, jota määrätään usein suun terveydenhuollossa.

”Suun terveydenhuollossa usein määrätyn lääkkeen yleisyys kertoo yksityisen sektorin vahvasta asemasta suomalaisten hammashoidossa”, sanoo Kelan erikoistutkija Mikko Nurminen.

Määrätyimpien lääkkeiden joukossa oli kaikilla sektoreilla kipulääkkeitä ja antibiootteja. Määrätyin lääke oli tulehduskipulääke ibuprofeeni. Myös pitkäaikaissairauksien kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeet nousivat esiin sekä julkisella sektorilla että työterveyshuollossa.

”Kun väestö ikääntyy ja siirtyy työterveydestä julkiseen terveydenhuoltoon, pitää siirtymätilanteissa kiinnittää erityistä huomiota lääkehoitojen jatkuvuuteen”, huomauttaa Kelan erikoistutkija Heini Kari.

Tutkimus perustuu laajaan yksilötason rekisteriaineistoon Oulussa työikäisille (25-64-vuotiaille) vuonna 2017 määrätyistä lääkkeistä.

Lisätietoja

Rättö H, Nurminen M, Kari H. Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla. Yleislääkäri 4/2022, vsk.37, s. 17-22.

Erikoistutkijat Hanna Rättö, Mikko Nurminen ja Heini Kari kirjoittivat aiheesta myös Kelan tutkimusblogissa.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin