Missä työikäisten lääkkeet määrätään? Tarkastelussa lääkemääräykset, -kustannukset ja -korvaukset terveydenhuollon eri sektoreilla
Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla, vaikka myös työterveyshuollossa ja yksityisellä sektorilla lääkkeitä määrätään laajalti eri lääkeryhmistä. Lääkekustannuksista ja lääkekorvauksista vielä suurempi osa kohdistuu julkiselle sektorille.
Julkisin varoin rahoitettujen lääkkeiden määrääminen terveydenhuollon eri sektoreilla on viime aikoina ollut esillä erityisesti terveydenhuollon monikanavarahoituksen purkamisesta käydyssä keskustelussa. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen (sote-uudistus) ja hyvinvointialueiden perustamisen yhteydessä on myös tarkasteltu terveydenhuollon eri sektorien rooleja terveydenhuoltojärjestelmän kokonaisuudessa.
Tarkastelimme tuoreessa Yleislääkäri-lehdessä (4/2022) julkaistussa rekisteritutkimuksessamme avohoidon eri sektoreilla työikäisille oululaisille kirjoitettuja lääkemääräyksiä ja määrättyjä lääkkeitä. Esittelemme tässä kirjoituksessa tutkimuksen päätuloksia tiivistetysti.
Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisessa terveydenhuollossa
Tutkimuksemme tulosten mukaan valtaosa tarkastelluista lääkemääräyksistä kirjoitettiin julkisella sektorilla, mutta myös työterveyshuolto on työikäisille tärkeä palvelukanava. Tältä osin tuloksemme vahvistavat aiempaa, vuoden 2013 tietoihin perustuvaa tutkimusta lääkkeiden määräämisestä samalla alueella.
Julkisella sektorilla kirjoitetuista lääkemääräyksistä kertyi niiden osuutta suurempi osuus lääkekustannuksista ja -korvauksista. Julkisella sektorilla määrätäänkin muita sektoreita enemmän myös kalliita lääkkeitä, joita käytetään vaativissa hoidoissa, esimerkiksi syöpälääkkeitä.
Tarkastelimme tutkimuksessamme laajaan yksilötason rekisteriaineistoon perustuen Oulussa työikäisille (25-64-vuotiaille) vuonna 2017 määrättyjä lääkkeitä ja yhdistimme määräykset siihen terveydenhuollon sektoriin, joilla ne todennäköisimmin oli määrätty.
Tarkastelimme lääkemääräyksiä ja määrätyimpiä lääkkeitä lääkemääräysten lukumäärän mukaan terveydenhuollon eri sektoreilla. Jaottelimme määrätyt lääkkeet anatomis-terapeuttis-kemiallisen (Anatomic-Therapeutic-Chemical, ATC) pääryhmän sekä lääkeaineen mukaan.
Tutkimuksemme tulosten mukaan määrätyimpien lääkkeiden joukossa oli kaikilla sektoreilla kipulääkkeitä ja antibiootteja. Määrätyin lääke kaikilla tarkastelluilla sektoreilla oli tulehduskipulääke ibuprofeiini.
Yksityisellä sektorilla yksi määrätyimmistä lääkkeistä oli fenoksimetyylipenisilliini, jota määrätään usein suun terveydenhuollossa. Tämä heijastellee yksityisen suun terveydenhuollon merkittävää asemaa terveydenhuoltojärjestelmässämme.
Pitkäaikaissairauksien lääkkeitä määrätään kaikilla sektoreilla
Julkisella sektorilla määrätyimpien lääkeaineiden joukossa oli muita sektoreita enemmän pitkäaikaissairauksien hoidossa käytettäviä lääkkeitä, kuten beetasalpaaja bisoprololi ja kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytetty levotyroksiini. Kuitenkin myös työterveyshuollossa määrätyimpien lääkeryhmien joukossa oli pitkäaikaissairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden ryhmiä, kuten sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden ryhmä.
Väestön ikääntyessä avoterveydenhuollon muilta sektoreilta siirtyneekin julkiseen terveydenhuoltoon paljon henkilöitä, joilla on pitkäaikaista lääkehoitoa vaativia sairauksia. Lääkehoidon jatkuvuuteen tuleekin tällöin kiinnittää erityistä huomiota.
Kirjoitus perustuu tuoreeseen Yleislääkäri-lehdessä julkaistuun tutkimukseemme: Rättö H, Nurminen M, Kari H. Valtaosa työikäisten lääkkeistä määrätään julkisella sektorilla. Yleislääkäri 4/2022, vsk.37, s. 17-22.
Tutkimus on osa Kelan tutkimushanketta Sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä sosiaaliturvaetuuksien käyttö ja kustannukset Oulussa 2013–2018.
Kirjoittajat
Hanna Rättö
Erikoistutkija, Kela
Twitter: @hanna_ratto
Mikko Nurminen
Erikoistutkija, Kela
Twitter: @NurminenMikko
Heini Kari
Erikoistutkija, Kela
Twitter: @HeiniKari
Kirjoittajien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)kela.fi.
Lue lisää
Monikanavarahoituksen purkamisen valmistelun virkamiesselvitys. 7.6. 2021. (siteerattu 16.5.2022.)
Sosiaali- ja terveysministeriö. Monikanavarahoituksen purkamisen parlamentaarisen työryhmän mietintö valmistunut. Tiedote 18. 11.2021 (siteerattu 16.5.2022.)