FPA:s faktaportalGå till innehållet

Långvarig användning av lugnande medel och sömnmedel i Finland

Publicerad 1.1.2018Ändrad 6.3.2024

Lugnande medel och sömnmedel, eller bensodiazepiner, och sömnmedel som har liknande verkan är allmänt använda läkemedel i Finland. Trots det har ingen hos oss tidigare undersökt faktorer i befolkningen som har samband med långvarig användning av dessa läkemedel. Målet med den här undersökningen, som är ett samarbete mellan ÅUCS och FPA, är att utreda kopplingen mellan långvarig användning av lugnande medel och sömnmedel och arbets- och funktionsförmågan, faktorer som har samband med att man börjar och slutar använda dem samt användningen av stora doser sömnmedel.

Den här registerundersökningen är en fortsättning på tidigare registerundersökningar i gruppen, då man utrett hur allmän användningen och den långvariga användningen av lugnande medel och sömnmedel är samt vilka faktorer som har samband med att användningen blir långvarig. Undersökningsresultaten kan utnyttjas i stödet för att upprätthålla funktionsförmågan hos patienter som använder psykofarmaka samt i planeringen av bensodiazepinavvänjning. 

Den nya information som undersökningen producerar är viktig även när det gäller att utveckla vården för de mest utsatta patienterna som använder lugnande medel och sömnmedel långvarigt, såsom personer med psykiska störningar, äldre som använder sömnmedel långvarigt eller personer med läkemedelsberoenden. Med hjälp av de nya forskningsrönen kan man bättre fästa uppmärksamhet vid riskgrupperna för långvarig användning, förebygga ojämlikhet samt stödja upprätthållandet av arbets- och funktionsförmågan.

Forskare

Projektperiod

01.01.2018–31.12.2023

Samarbetspartner

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn