Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Reumapotilaiden siirtyminen työkyvyttömyyseläkkeelle vaihtelee sairaanhoitopiireittäin 

Julkaistu 22.3.2019

Tiivistelmä

Lähtökohdat

Nivel- ja selkärankareumapotilaat ovat vaarassa menettää toiminta- ja työkykynsä ilman tehokasta hoitoa. Selvitimme pysyvien työkyvyttömyyseläkkeiden ilmaantuvuudet sairaanhoitopiireittäin.

Menetelmät

Kelan rekisteristä kerättiin tiedot työelämän käytettävissä olleista 18–64-vuotiaista, jotka saivat vuosina 2000–14 ensimmäisen kerran erityiskorvattavuuden nivel- (n = 18 694) tai selkärankareuman (n = 8 169) lääkkeisiin. Kullekin potilaalle etsittiin taustaväestöstä kolme verrokkia.

Tulokset

Sairaanhoitopiirien välillä oli merkitseviä eroja pysyvän työkyvyttömyyseläkkeen todennäköisyydessä niin nivel- (p < 0,001) kuin selkärankareumaan sairastuneilla (p < 0,001). Edellisillä riskitiheyden suhde taustaväestön riskiin vaihteli välillä 2,17 (Varsinais-Suomi) ja 3,40 (Keski-Pohjanmaa) ja jälkimmäisillä 1,53 (Päijät-Häme) ja 8,77 (Vaasa). Reuma oli päädiagnoosina 66 %:ssa nivelreuma- ja 55 %:ssa selkärankareumapotilaiden työkyvyttömyyseläkkeistä.

Päätelmät

Reumapotilaiden työkyvyn ennuste vaihtelee alueittain.

Lue koko artikkeli (laakarilehti.fi)

Tekijät

Kari Puolakka, Hannu Kautiainen, Vappu Rantalaiho, Lauri Virta, Tuulikki Sokka-Isler, Maija Haanpää

Lisätietoja julkaisusta

  • Vertaisarvioitu: kyllä.
  • Avoin saatavuus: kyllä.
  • Koko viite: Puolakka, K., Kautiainen, H., Rantalaiho, V., Virta, L., Sokka-Isler, T., & Haanpää, M. (2019). Reumapotilaiden siirtyminen työkyvyttömyyseläkkeelle vaihtelee sairaanhoitopiireittäin. Suomen lääkärilehti, 74(12), 754–758. https://www.laakarilehti.fi/tieteessa/alkuperaistutkimukset/reumapotilaiden-siirtyminen-tyokyvyttomyyselakkeelle-vaihtelee-sairaanhoitopiireittain/

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin