FPA:s faktaportalGå till innehållet

FPA utnämnde tre forskningsprofessorer

Publicerad 4.6.2024Ändrad 4.6.2024

FPA har utnämnt Jenni Blomgren, Karoliina Koskenvuo och Riitta Seppänen-Järvelä till forskningsprofessorer. Forskningsprofessurerna har beviljats på grundval av vetenskaplig meritvärdering genom intern ansökan vid FPA:s forskningsenhet.

FPA:s nya forskningsprofessorer Jenni Blomgren, Karoliina Koskenvuo ja Riitta Seppänen-Järvelä.
 

Forskningsprofessorernas uppgift vid FPA är att följa samhälleliga förändringar, tolka vilka utmaningar förändringarna innebär för FPA och den sociala trygghet som FPA handhar samt att bedriva forskningsarbete i anslutning till dessa teman. FPA har nu utnämnt tre nya forskningsprofessorer genom en intern ansökningsprocess.

De nya forskningsprofessorerna är Jenni Blomgren, Karoliina Koskenvuo och Riitta Seppänen-Järvelä. Alla tre har arbetat som forskningschefer vid FPA under de senaste åren. Utnämningarna gjordes på grundval av ansökningar och extern vetenskaplig meritvärdering.

– Var och en av de tre nya forskningsprofessorerna har gjort en imponerande vetenskaplig karriär. De har också aktivt handlett yngre forskare, vilket bådar gott för vår forskningsenhets framtid, säger chefen för enheten Hennamari Mikkola.

Stark forskningskompetens i fråga om hälsa, arbetsförmåga och unga

Jenni Blomgren undersöker speciellt lång sjukfrånvaro som ersatts med sjukdagpenning, sjuk-/invalidpensioner och sjukdomsrelaterade förmåner mer generellt samt anlitandet av social- och hälsovårdstjänster i olika befolkningsgrupper. I hennes pågående forskningsprojekt undersöks bland annat förmåner vid arbetsoförmåga i olika socioekonomiska grupper och hur FPA-ersättningarna och rehabilitering inriktas på olika socioekonomiska grupper.

Karoliina Koskenvuo undersöker speciellt FPA:s rehabiliterings- och arbetsförmågeförmåner ur ungas perspektiv. I hennes pågående forskningsprojekt undersöks bland annat utvecklingen av ungas användning av förmåner och tjänster, i synnerhet FPA:s rehabiliteringsförmåner samt faktorer som förebådar skolavhopp och marginalisering samt formar utvecklingsstigar.

Riitta Seppänen-Järveläs forskning fokuserar på verkställande, utveckling och utvärdering av rehabiliteringstjänsterna framför allt med en multimetodiskt forskningsansats.  I hennes pågående forskningsprojekt undersöks bland annat samarbetet mellan olika aktörer i FPA:s Nuotti-coachning samt konsekvenserna av ändringarna i FPA-rehabiliteringen både för klienterna och samhället i vidare bemärkelse.

– Våra nya forskningsprofessorer forskar i ämnen som är helt centrala för det finländska samhället. Deras forskning producerar viktig ny information som kommer väl till nytta vid beslutsfattandet i aktuella frågor, säger FPA:s direktör Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.

Mer information

Hennamari Mikkola
chef för forskningsenheten, FPA
hennamari.mikkola@kela.fi
tfn 020 634 1890

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn