Projektet om unga
I projektet undersöks hur användningen av förmåner och tjänster för unga, särskilt FPA:s rehabiliteringsförmåner, har utvecklats. Projektet beaktar den lagändring som trädde i kraft 2019 och som syftar till att unga som står utanför studier och arbetsliv eller annars löper risk för marginalisering mer flexibelt än tidigare får tillträde till FPA:s yrkesinriktade rehabilitering och tack vare den kan avancera på sin studie- och sysselsättningsväg.
Inom ramen för projektet följs utvecklingen i synnerhet i fråga om sjukdomsgrundade försörjningsförmåner för unga, såsom sjuk- och invalidpensioner, och de ungas förmånsvägar och övergångar bland annat efter avslutad yrkesinriktad rehabilitering.
Projektet inkluderar en samarbetsundersökning med Esbo stad och THL som undersöker förmåns- och servicevägarna samt risk- och skyddsfaktorerna för marginalisering sedan barndomen genom att kombinera uppgifter om hela ålderskohorten. I projektet genomförs också en registeruppföljning av unga som hänvisats till FPA:s särskilda service (MAP=multiprofessionell service, Asva=service som ges av kundrelationsansvariga) och unga i servicen från och med 2019.
Forskare
- Karoliina Koskenvuo, ansvarig forskare
- Miia Saarikallio-Torp
- Tomi Ståhl
Projektperiod
1.3.2009–31.12.2024
Resultat av projektet
- Nuoren ammatillisen kuntoutuksen myöntöedellytysten tiukentaminen ei todennäköisesti toisi säästöjä vaan lisäisi kustannuksia (forskningsbloggen)
- Työkyvyttömyyseläkettä saaneiden nuorten määrä kääntyi vuonna 2021 laskuun ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen