FPA:s faktaportalGå till innehållet

Kontrollpunkter för sjukdagpenningsperioder: Rehabilitering och återgång till arbetet

Publicerad 1.3.2022Ändrad 6.3.2024

Utdragna sjukdagpenningsperioder bör förebyggas eftersom lång sjukfrånvaro förebådar sjuk- eller invalidpension. Med hjälp av rehabilitering i rätt tid kan man förhindra att arbetsoförmågan blir utdragen.

Det här forskningsprojektet genererar information om deltagandet i rehabilitering och om arbetsmarknadsvägarna bland personer som fått sjukdagpenning under varierande långa perioder. Det mångsidiga registermaterialet utnyttjas för att producera information om i vilken mån personer med varierande långa sjukdagpenningsperioder har deltagit i rehabilitering hos olika aktörer, vilka arbetsmarknads- och förmånsvägar de tagit efter dagpenningsperioderna och hur rehabiliteringen har relaterat till arbetsmarknadsställningen efter sjukdagpenningsperioden.

I det första delprojektet granskas hänvisningen till rehabilitering under sjukdagpenningsperioden och övergångar efter olika långa dagpenningsperioder under de senaste åren. I det andra delprojektet undersöks huruvida deltagandet i rehabilitering och övergångarna på arbetsmarknaden uppvisar skillnader före och efter de lagändringar rörande uppföljningen av sjukdagpenning som trädde i kraft 2012. Projektresultaten gynnar utvecklingen av sjukdagpennings- och rehabiliteringssystemet och uppföljningen av effekten av kontrollpunkterna för sjukdagpenning samt ökar förståelsen för processen vid arbetsoförmåga.

Forskare

Projektperiod

1.3.2022–30.9.2023. Projektet har avslutats.

Samarbetspartner

Resultat av projektet

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn