Kontrollpunkter för sjukdagpenningsperioder: Rehabilitering och återgång till arbetet
Utdragna sjukdagpenningsperioder bör förebyggas eftersom lång sjukfrånvaro förebådar sjuk- eller invalidpension. Med hjälp av rehabilitering i rätt tid kan man förhindra att arbetsoförmågan blir utdragen.
Det här forskningsprojektet genererar information om deltagandet i rehabilitering och om arbetsmarknadsvägarna bland personer som fått sjukdagpenning under varierande långa perioder. Det mångsidiga registermaterialet utnyttjas för att producera information om i vilken mån personer med varierande långa sjukdagpenningsperioder har deltagit i rehabilitering hos olika aktörer, vilka arbetsmarknads- och förmånsvägar de tagit efter dagpenningsperioderna och hur rehabiliteringen har relaterat till arbetsmarknadsställningen efter sjukdagpenningsperioden.
I det första delprojektet granskas hänvisningen till rehabilitering under sjukdagpenningsperioden och övergångar efter olika långa dagpenningsperioder under de senaste åren. I det andra delprojektet undersöks huruvida deltagandet i rehabilitering och övergångarna på arbetsmarknaden uppvisar skillnader före och efter de lagändringar rörande uppföljningen av sjukdagpenning som trädde i kraft 2012. Projektresultaten gynnar utvecklingen av sjukdagpennings- och rehabiliteringssystemet och uppföljningen av effekten av kontrollpunkterna för sjukdagpenning samt ökar förståelsen för processen vid arbetsoförmåga.
Forskare
- Jenni Blomgren, ansvarig forskare
- Riku Perhoniemi
- Hanna Rinne
- Mikko Laaksonen
Projektperiod
1.3.2022–30.9.2023. Projektet har avslutats.