FPA:s faktaportalGå till innehållet

Indikatorer för läkemedelsbehandling i regionen: Fimeas och FPA:s samarbetsprojekt

Publicerad 15.6.2022Ändrad 6.3.2024

Målet med samarbetsprojektet är att producera aktuella och lättanvända rapporteringsverktyg (läkemedelsappar) för kritiska teman och fenomen inom rationell läkemedelsbehandling. Projektet kombinerar statistiska data och registeruppgifter om läkemedel från flera olika myndigheter i den öppna och slutna hälso- och sjukvården.

Målet med projektet är att fortsätta och utveckla det tidigare samarbetet kring produktionen av läkemedelsappar mellan Fimea och FPA. I projektet produceras flera läkemedelsappar, den första av dem en app som granskar användningen av mikrobläkemedel. Appen planeras i samarbete med den nationella expertgruppen för bekämpning av antimikrobiell resistens. I den planerade appen för användning av mikrobläkemedel utnyttjas uppgifter från recepten i Receptcentret i Kanta-tjänsterna samt Fimeas uppgifter om partiförsäljning av läkemedel inom slutenvården.

I de andra apparna som tas fram i projektet utnyttjas material som är centrala för det fenomen som studeras. De läkemedelsappar som produceras i projektet är verktyg för kunskapsbaserad ledning och öppna för alla användare, och den information de producerar kan utnyttjas som stöd för beslutsfattandet både nationellt och regionalt. Informationsprodukterna tjänar också målet om att utveckla digitala arbetsredskap i reformen av läkemedelsfrågor (färdplan för läkemedelsområdet), som fortgår över flera regeringsperioder.

Forskare

Projektperiod

15.06.2022–31.12.2026

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn