FPA:s faktaportalGå till innehållet

Aktuella utredningar om rehabilitering

Publicerad 13.2.2023Ändrad 6.3.2024

Projektet är en helhet bestående av flera småskaliga utredningar där man under 2023–2024 tillgodoser de aktuella behov av uppgifter som hänför sig till användningen av FPA:s rehabiliteringsförmåner. År 2023 görs två utredningar: Användning av distansrehabilitering vid rehabiliterande psykoterapi och inledande utredning av rehabilitering för samer. Informationen om utredningar som görs 2024 preciseras senare.

Syftet med utredningen om distansrehabilitering i rehabiliterande psykoterapi är att genom en enkät producera information om användningen av distansrehabilitering i rehabiliterande psykoterapi. Utredningen är en uppföljning av en enkät som genomfördes 2020, där man undersökte effekterna av coronakrisen på genomförandet av individuell terapi i öppen vård. Den enkät som nu görs riktas våren 2023 till de yrkespersoner som genomför FPA:s rehabiliterande psykoterapi. Som metod för analys av materialet används teoridriven innehållsanalys. Resultaten av utredningen kan användas för att utveckla den rehabiliterande psykoterapin inom FPA och utanför FPA för att utveckla distanstillämpningar.

I den inledande utredningen av rehabilitering för samer kartläggs nuläget i fråga om samernas användning av FPA:s rehabiliteringstjänster och deras nöjdhet med servicen samt i fråga om hänvisningen till rehabilitering. Utredningen genomförs i två delar: en kartläggande litteraturöversikt samt en enkät och intervjuer om erfarenheterna och åsikterna bland samerna och de aktörer som hänvisar till rehabilitering. Materialet analyseras med hjälp av kvalitativ innehållsanalys och beskrivande statistiska metoder.

Forskare

Projektperiod

13.2.2023–31.12.2024

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn