FPA:s faktaportalGå till innehållet

Nya cancermediciner i öppenvården: Ibruktagande och rätt till ersättning

Publicerad 1.1.2021Ändrad 7.3.2024

Nya cancermediciner är en av de viktigaste grupperna inom läkemedelsinnovationerna. Typiskt för nya cancermediciner är att de inriktas på en mycket snäv indikation, men samtidigt också att indikationerna utvidgas och att medicinerna allt oftare är lämpliga för öppenvården. Kostnaderna för cancermediciner i öppenvården och deras andel av ersättningsutgifterna har ökat stadigt under hela 2000-talet. Uppgifterna om ibruktagandet av nya cancermediciner i öppenvården i Finland är tillsvidare knappa.

Målet med det här forskningsprojektet som består av tre delstudier är att producera ny information om hur de nya cancermedicinerna i öppenvården blir ersättningsgilla, hur utvidgningen av indikationerna påverkar användningen av och kostnaderna för dem samt hur behandlingen realiseras i praktiken. Projektet genomförs i samarbete med FPA:s resultatenhet för riksomfattande kundrelationstjänster.

Den första delstudien är en enkät som genomförs i alla nordiska länder. Enkäten utreder ibruktagandet av och kostnaderna för nya cancermediciner i öppenvården samt vilken typ av riskfördelningsavtal som ingåtts för dem och i vilken utsträckning. Den andra delstudien utreder utvidgningarna av indikationerna för nya cancermediciner och kvaliteten på de forskningsdata som de baserar sig på. Dessutom utreds hur utvidgad rätt till ersättning påverkar användningen av cancermediciner och kostnaderna för dem. Undersökningen grundar sig på Europeiska läkemedelsmyndighetens offentliga bedömningsutlåtanden och statistiska material. Den tredje delstudien i forskningshelheten är en registerundersökning där man granskar ibruktagandet av nya cancermediciner i öppenvården och hur läkemedelsbehandlingen realiseras i vardagen. Den här delstudien ingår i den större forskningshelheten Läkemedel och läkemedelsområdet i den föränderliga verksamhetsmiljön. Hela forskningsprojektet är också kopplat till det forskningsprojekt som utreder användningen och ibruktagandet av nya dyra cancermediciner i regionerna.

Forskare

Projektperiod

1.1.2021–31.12.2026

Resultat av projektet

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn