Omakuntoutuksen edellytykset ja omaehtoisuutta tukevat keinot
Omakuntoutuksella tarkoitetaan asiakkaan omatoimisesti omassa arjessaan toteuttamaa harjoittelua tai toimintaa, joka on asiakkaan ja ammattilaisen yhdessä suunnittelemaa ja ammattilaisen seuraamaa, yksilölliseen kuntoutumistarpeeseen soveltuvaa ja näyttöön perustuvaa. Vuonna 2024 omakuntoutuksen käsite sisällytettiin Kelan kuntoutuksen palvelukuvauksiin, ja Kelan näkemys on, että asiakkaan aktiivinen rooli kuntoutuksessa ja toimintakyvyn ylläpitämisessä on tarpeellista.
Vuosina 2023–2024 Kelassa toteutettiin Omakuntoutus Kelan järjestämissä kuntoutuspalveluissa -tutkimushanke (Omakuntoutus-tutkimus), jossa kerättiin laaja aineisto tutkimuskirjallisuudesta sekä kuntoutuksen asiantuntijoiden haastatteluista. Omakuntoutuksen edellytykset ja omaehtoisuutta tukevat keinot -tutkimuksen tavoite on tuottaa tietoa 1) omakuntoutuksen toteutumista estävistä ja edistävistä tekijöistä sekä 2) omakuntoutuksen suunnittelun ja toteuttamisen tavoista, jotka voivat tukea asiakkaan omaehtoista toimintaa. Tutkimuksen aineisto on Omakuntoutus-tutkimuksessa kerätyt haastattelut. Tutkimuksen ensimmäisessä osassa käytetään implementaatiotutkimuksen CFIR-viitekehystä. Toisessa osassa tarkastellaan mielenterveyskuntoutusta. Molemmissa osissa tulosten tulkinnassa käytetään itsemääräämisteoriaa.
Tutkimus tuottaa tietoa omakuntoutuksen toteutumista estävistä ja edistävistä tekijöistä sekä kuntoutumisen tukemisen keinoista asiakkaan arjessa, jotka voivat tukea asiakkaan omaehtoista toimintaa ja osallistumista.
Tutkijat
Ohjausryhmä: Minna Muñoz, Ville Räty ja Kirsi Suoraniemi
Hankkeen kesto
1.1.2025–31.5.2026