Työhönvalmennuksen tutkimus
Tutkimuksen kohde on vuonna 2025 alkanut uusi Kelan ammatillisen kuntoutuksen palvelu Työhönvalmennus, joka perustuu näyttöön perustuvaan Sijoita ja valmenna -toimintamalliin (IPS-malli). IPS-malli painottaa nopeaa työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Se on todettu tehokkaaksi mielenterveyskuntoutujien kohdalla, mutta sitä on sovellettu myös muihin väestöryhmiin.
Kelan Työhönvalmennus -palvelu tukee asiakkaita, joiden työ- tai opiskelukyky on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi. Palvelussa korostuvat verkostotyö ja työnantajayhteistyö. Asiakkaat saavat henkilökohtaisen valmentajan tuen työnhaussa ja työskentelyssä. Työhönvalmennusta tutkitaan monimenetelmällisesti eri näkökulmista, kuten asiakkaiden, valmentajien, työpaikkojen esihenkilöiden ja Kelan etuuskäsittelijöiden kokemusten kautta. Tutkimus tarkastelee palvelun käyttöönottoa, toteuttamista, ohjautumista, kuntoutuspäätösten tekoa sekä hyötyjä ja vaikutuksia. Aineistona käytetään kyselyjä ja haastatteluja.
Tutkimus tuottaa tietoa Kelan kuntoutuspalveluiden järjestämiseen mutta tuotettava tieto soveltuu myös muiden toimijoiden, kuten kuntien ja hyvinvointialueiden käyttöön. Tutkimus lisää ymmärrystä näyttöön perustuvan IPS-mallin mukauttamisesta ammatillisen kuntoutuksen kontekstiin ja uudelle asiakasryhmälle.
Tutkijat
- Riitta Seppänen-Järvelä, vastuututkija
- Maarit Karhula
- Hennariikka Heinijoki
Ohjausryhmä: Milja Ittonen, Maija Rauma, Kirsi Suoraniemi, Virpi Liukkonen.
Hankkeen kesto
1.8.2025–31.8.2028