Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Muutos III -hanke: Arviointitutkimus Kelan kuntoutuksessa tapahtuneista muutoksista ja uudistuksista

Julkaistu 8.7.2025Päivitetty 8.7.2025

Muutos III on koordinaatiohanke, joka muodostuu viidestä tutkimuksesta: LAKU-perhekuntoutuksen tutkimuksen toteuttavat Lapin ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, KIILA-kuntoutuksen tutkimuksen toteuttaa Kuntoutussäätiö ja Taito-kuntoutuksen tutkimuksen toteuttajana on Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti. Etäkuntoutuksen toimivuus- sekä Omakuntoutus Kelan järjestämissä kuntoutuspalveluissa –tutkimukset toteuttaa Kelan tutkimus. 

Hankkeen tutkimukset ovat luonteeltaan moninäkökulmaisia ja monimenetelmällisiä implementaatio- eli toimeenpanotutkimuksia. Niissä selvitetään, miten kuntoutuspalvelut toteutuvat ja miten eri toimijat kokevat palvelun hyödyt ja vaikutukset. Hankkeessa tutkitaan uusia, viime vuosina kehitettyjä kuntoutuksen palvelumuotoja ja kuntoutuspalveluita, joiden sisällössä tai rakenteessa on tapahtunut muutos. Erityisesti tuotetaan tietoa siitä, kuinka uudenlaiset kuntoutuspalvelut toimivat vakiintuneina kuntoutuspalveluina. 

Hanke tuottaa soveltamiskelpoista tietoa siitä, mikä on kuntoutuspalvelujen nykytilanne ja miten niitä pitäisi kehittää. Sen tuottamaa tietoa voidaan soveltaa Kelan kuntoutuksen järjestämisessä ja kehittämisessä. Näin vahvistetaan myös näyttöön perustuvaa kuntoutustoimintaa.

Osatutkimukset

Tutkijat

Hankkeen kesto

1.4.2021–31.12.2024. Hanke on päättynyt.

Yhteistyötahot

Hankkeen tuloksia

Muutos III on koordinaatiohanke, joka muodostui viidestä tutkimuksesta. Kolme tutkimusta toteutti ulkopuolinen tutkijataho: LAKU-perhekuntoutuksen tutkimus (Lapin ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu), KIILA-kuntoutuksen tutkimus (Kuntoutussäätiö) ja Taito-kuntoutuksen tutkimus (Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kuntoutusinstituutti). Kelan tutkimus toteutti Etäkuntoutuksen toimivuus- sekä Omakuntoutus Kelan järjestämissä kuntoutuspalveluissa –tutkimukset.

Tutkimukset olivat moninäkökulmaisia ja monimenetelmällisiä implementaatio- eli toimeenpanotutkimuksia. Tietoa kerättiin kunkin tutkimuksen tietotarpeiden mukaisesti kyselyillä ja haastatteluilla muun muassa asiakkailta, palveluntuottajilta sekä sidosryhmiltä kuten työterveyshuolloilta tai kasvatuksen ammattilaisilta sekä havainnoimalla kuntoutustilanteita. Tutkimuksissa tarkasteltiin mm. seuraavia teemoja: asiakkaiden tarpeet ja odotukset kuntoutukselle, ryhmämuotoiset työskentelytavat sekä moniammatillisuuden ja yhteistyön toteutuminen. Lisäksi tarkasteltiin kuntoutuksen prosessia laajemmin esimerkiksi neuropsykiatrista asiantuntemusta vaativien palveluiden ja varhaisen tuen saatavuutta sekä ammatilliseen kuntoutukseen ohjautumista.

Hanke tuotti soveltamiskelpoista tietoa siitä, mikä on kuntoutuspalvelujen nykytilanne ja miten niitä pitäisi kehittää. Tuotettua tietoa on hyödynnetty Kelan järjestämien kuntoutuspalveluiden kehittämisessä ja näin on vahvistettu kuntoutuksen näyttöön perustuvuutta.

Osatutkimukset

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin