Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

”Money talks and bullshit walks” ja valtakunnassa ovat asiat aika hyvin

Julkaistu 13.10.2010

Poliittinen lahjonta, jota Suomessa kutsutaan usein myös vaaliavustamiseksi, omaa värikkään historian. Esimerkiksi vuonna 1979 FBI sai taltioitua videolle yhdysvaltalaisen kongressiedustaja Michael Myersin ottamassa vastaan 50 000 dollarin lahjusta. Vastaanottohetkellä hän lausui kuuluisat sanansa ”money talks and bullshit walks”. Samalla hän teki ehkä kautta aikain parhaiten kiteytetyn analyysin siitä, mikä ohjaa poliittista päätöksentekoa.

Ensi huhtikuun eduskuntavaalit tulevat olemaan siinä mielessä mielenkiintoiset, että todennäköisesti Kehittyvien Maakuntien Suomi ei ole aivan samalla painolla mukana hallitusohjelman kirjoittamisessa kuin viimeksi. Mutta asiat taitavat sittenkin olla valtakunnassa liian hyvin. Nyt kun eduskuntavaaleista on tulossa ainakin julkisuuteen nähden entistä korruptiovapaammat, niin uusien puolueiden poliittinen agenda tuntuu olevan täynnä kovin triviaaleja asioita, kuten pitääkö ruotsin kielen asemalle tai maahanmuuttopolitiikalle tehdä jotain Suomessa?

Hätäisempi ihminen voisi luulla, että isompiakin huolia löytyisi. Kelassa vieraili jokin aika sitten kansainvälisiä asiantuntijoita antamassa oman arvionsa suomalaisen yhteiskunnan tilasta (lue tiedote tai lataa pdf). Sen perusteella Suomessa pitäisi nyt puhua tuloerojen ja köyhyyden kasvusta, terveyserojen kasvusta, nuorten asemasta, sosiaalipoliittisten järjestelmien sukupuolivaikutuksista ja eläkepolitiikasta. Tiivistetysti sanottuna: Nyt pitäisi pohtia, haluammeko olla pohjoismainen hyvinvointivaltio vai emme. Jo nyt Suomea käytetään varoittavana esimerkkinä maasta, jossa osapuilleen kaikki sosiaalisen hyvinvoinnin indikaattorit osoittavat alaspäin.

No, onneksi yksi televisioitava vaalikeskustelu voidaan aina täyttää iänikuisella pohdinnalla siitä, pitääkö Suomen liittyä Natoon vai ei.

Ilpo Airio
erikoistutkija
etunimi.sukunimi@kela.fi

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin