Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Piinaviikon blogikirjoitus

Julkaistu 27.3.2013

Kataisen hallitus sai paljon kritiikkiä taannoisesta kehysriiheen liittyvästä tiedottamisestaan. Ikävät asiat kun olivat ’unohtuneet’ tiedotteista. Hallitus jatkaa huonoa tiedotuslinjaansa ajoittamalla sektoritutkimuslaitoksia koskevat, irtisanomisiin johtavat mittavat leikkauspäätökset juuri pääsiäisen alle.

Tietojen julkaisemisen ajankohta sopii tietysti piinaviikon henkeen, mutta se sopii huonosti siihen tietoon, joka työelämän tutkimuksessa on tämän kaltaisesta tiedottamisesta. On nimittäin todettu, että viikonlopun ja juhlapyhien alle sijoittuvat irtisanomis- ja supistusuutiset aiheuttavat työntekijöissä kaikkein eniten ahdistusta. Irtisanomisuhan alaiset jäävät yksin ahdistuksensa kanssa. Sen sijaan päättäjät itse voivat rauhassa vetäytyä virkistävän viikonlopun ja juhlapyhien viettoon – raskas työhän tuli tehdyksi.

On sinälleen surkuhupaisaa, että Kataisen hallitus perustelee sektoritutkimusuudistusta (joka siirtäisi 30 miljoonaa suoraan Valtioneuvoston kanslian päätettäväksi ja 200 miljoonaa kohdennettaisiin hallituksen määrittämiin ’strategisiin’ tutkimuskohteisiin) sillä, että uudistuksella saadaan tutkimustietoa ns. näyttöön perustuvan politikanteon pohjaksi.

On paljon tietoa siitä, miten YT-neuvottelujen ja leikkausuutisten ajoittaminen vaikuttaa työntekijöiden hyvinvointiin ja siitä, millaista on oikeanlainen ja oikea-aikainen tiedottaminen. Poliittinen koneisto ei näiltäkään osin osaa tai ei halua hyödyntää tutkimusta vaan luottaa omaan poliittiseen näkemykseensä. Tällaisessa tilanteessa vaara on, että sektoritutkimusuudistus ei tuotakaan näyttöön perustuvaa politiikkaa, vaan politiikkaan perustuvaa näyttöä. Tästähän meillä on jo näyttöä!

Olli Kangas
Kelan tutkimusosaston osastopäällikkö
etunimi.sukunimi@kela.fi

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin