FPA:s faktaportalGå till innehållet

Kontrollpunkter för sjukdagpenningsperioder: Rehabilitering och återgång till arbetet

Publicerad 5.10.2023

Sammandrag

Inom sjukdagpenningsystemet tillämpas lagbestämmelser om tidpunkter för kontroll av arbetsförmågan för att säkerställa uppföljning av rehabiliteringsbehovet och åtgärder som stödjer återgång till arbetet. Forskningsprojektet ger ny kunskap om deltagande i rehabilitering, återgång i arbete och andra arbetsmarknadssituationer i fråga om personer som har fått sjukdagpenning i 60, 90, 150 eller 230 dagar, samt information om hur den 30–60–90-dagars regel som infördes 2012 har fungerat.

Också av dem som länge haft sjukdagpenning har ganska få deltagit i rehabilitering som ersätts av FPA eller av arbetspensionsanstalterna. Andelen personer som deltagit i rehabilitering var klart högre när också rehabilitering som ordnats av den offentliga sektorn och fysioterapi räknades som rehabilitering. Ju fler dagar med sjukdagpenning, desto mer osannolik var en återgång till förvärvsarbete och desto mer sannolik en övergång till sjuk- eller invalidpension. För de flesta var arbetsmarknadsstigarna efter sjukdagpenningsperioderna fragmentariska. Efter lagändringarna 2012 ökade andelen personer som uppnått 30, 60 eller 90 sjukdagpenningsdagar och som deltog i rehabilitering, men detta påverkade inte återgången till förvärvsarbete. 

För att stödja återstående arbetsförmåga och en återgång till förvärvsarbete måste man försöka förhindra att sjukdagpenningsperioderna drar ut på tiden, bland annat genom effektiviserad hänvisning till rehabilitering eller andra tjänster, ökad koordinering mellan olika aktörer samt bättre datarörlighet och faktaunderlag.

Läs hela texten (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Författare

Mikko Laaksonen, Riku Perhoniemi, Hanna Rinne, Jenni Blomgren

Mer information

  • Kollegialt granskad: nej.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Laaksonen, M., Perhoniemi, R., Rinne, H., & Blomgren, J. (2023). Sairauspäivärahakausien tarkistuspisteet: Kuntoutuksen ja työhön paluun toteutuminen. Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-091-2

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn