FPA:s faktaportalGå till innehållet

Utvärderingsrapport om grundtrygghetens tillräcklighet 2015–2019 

Publicerad 5.3.2019

Sammandrag

Enligt lagen om folkpensionsindex ska grundtrygghetens tillräcklighet utvärderas i slutet av varje regeringsperiod. På uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet sammankallade Institutet för hälsa och välfärd i april 2018 en expertgrupp för att genomföra den tredje utvärderingen av grundtrygghetens tillräcklighet.

I fråga om de grundläggande lösningarna har utvärderingen genomförts på samma sätt som den föregående utvärderingsrapporten. Som grundtrygghetsförmåner betraktas i detta sammanhang arbetslöshetsförmåner, föräldradagpenningar, sjukdagpenningar, pensioner, stöd för hemvård och studiestöd till minimibelopp samt bostadsbidrag som kompletterar dessa förmåner. Grundtryggheten omfattar inte utkomststöd. 
Den här gången uppmärksammas dock förhållandet mellan grundtryggheten och utkomststödet i större utsträckning. Alla kalkyler för exempelhushållen presenteras nu både med och utan utkomststöd.

Vad som anses vara en tillräcklig grundtrygghetsnivå är i slutändan ett politiskt beslut. Som en riktgivande måttstock har vi använt de referensbudgetar för ett rimligt minimum som Centret för konsumentforskning har tagit fram. Baserat på dem är inkomstnivåerna för arbetslösa och personer som får stöd för hemvård eller sjuk- eller föräldradagpenning till minimibelopp inte tillräckliga för att täcka en rimlig minimikonsumtion. Pensionärers grundtrygghet täcker däremot en rimlig minimikonsumtion. Grundtryggheten för studerande täcker en rimlig minimikonsumtion endast med hjälp av studielån.

Förändringarna 2015–2019 har beroende på livssituationen försämrat grundtryggheten eller behållit den på oförändrad nivå. Framför allt har grundtrygghetsnivån för arbetslösa försämrats till följd av lägre förmåner orsakade av indexminskningar och aktiveringsmodellen. Grundtrygghetsnivån för pensionärer och personer som får sjuk- och föräldradagpenning har däremot behållits någorlunda oförändrad. De studerandes grundtrygghet har blivit mycket mer lånebetonad.

Utkomststödet kompenserar den försämrade grundtryggheten för i synnerhet arbetslösa. Utkomststödet har fått en betydligt större roll som komplement till de arbetslösas grundtrygghet under 2015–2019. När utkomststödet tas i beaktande har inkomstnivån för dem som lever på grundtrygghet inte sjunkit, utan hållit sig tämligen oförändrad. 

Inkomstnivån som möjliggörs av grundtryggheten ligger i Finland på den högsta nivån eller genomsnittsnivån i Västeuropa beroende på familjeformen och livssituationen. Inkomstnivån för dem som är beroende av grundtrygghet är lägre än genomsnittsnivån för vad befolkningen bedömer är en tillräcklig minimitrygghet.

Läs hela texten (julkari.fi)

Författare

Expertgrupp III för grundtrygghetens utvärdering

Mer information

  • Kollegialt granskad: ja.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Perusturvan riittävyyden III arviointiryhmä. (2019). Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2015–2019 (Työpaperi 6). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-296-3

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn