FPA:s faktaportalGå till innehållet

Med hjälp av indexet för arbetsoförmåga går det nu att göra mer detaljerade regionala jämförelser av hur arbetsförmågan har utvecklats

Publicerad 16.10.2023Ändrad 16.10.2023

FPA:s dataapplikation för indexet för arbetsoförmåga har fått nya funktioner. Nu kan man med hjälp av indexet följa utvecklingen av arbetsförmågan över tid i flera områden samtidigt.

Finländarnas arbetsförmåga och utbetalda förmåner vid arbetsoförmåga kan följas med hjälp av det index för arbetsoförmåga som ingår i det nationella hälsoindexet. Indexet för arbetsoförmåga, som upprätthålls av FPA, består av tre delar: sjukpension, sjukdagpenning och positiva beslut om yrkesinriktad rehabilitering. 

Indexet för arbetsoförmåga har nu uppdaterats med nya funktioner. Möjligheten att jämföra situationen i fråga om arbetsoförmåga i olika områden och under olika tidsperioder är nu mer omfattande än tidigare. De nya funktionerna är tidsjämförelse och indexjämförelse.

Med hjälp av funktionen tidsjämförelse kan användaren samtidigt jämföra indexår, till exempel med tidigare indexår, och uppgifter för flera olika områden. På det här sättet är det möjligt att följa utvecklingen av indexet över tid.

Med funktionen indexjämförelse kan användaren jämföra utvecklingen av totalindexet för arbetsoförmåga och delindexen över tid. Liksom i tidsjämförelsen är det möjligt att jämföra flera områden samtidigt. Indexjämförelsen ger en noggrannare bild av hur förhållandet mellan användningen och behovet av olika förmåner och tjänster vid arbetsoförmåga har utvecklats i området.

Indexet för arbetsoförmåga är en del av det nationella hälsoindexet

Det nationella hälsoindexet är en datahelhet som omfattar flera indikatorer på befolkningens sjuklighet och arbetsoförmåga. De uppgifter som indexet grundar sig på sammanställs i samarbete mellan FPA, Institutet för hälsa och välfärd (THL), Pensionsskyddscentralen och Statistikcentralen. Det nationella hälsoindexet ersatte från och med år 2023 THL:s sjuklighetsindex och FPA:s hälsobarometer.

Indextalen beskriver befolkningens hälsa och arbetsförmåga i välfärdsområdena i förhållande till hela landet (hela landet = 100). Ju högre värdet på indexet är, desto högre är prevalensen av sjuklighet eller arbetsoförmåga i området. Uppgifterna presenteras både åldersstandardiserat och icke-åldersstandardiserat. Åldersstandardiserade uppgifter gör det till exempel möjligt att jämföra välfärdsområden sinsemellan, medan icke-åldersstandardiserade uppgifter ger en bild av den faktiska situationen i området vad gäller arbetsoförmåga.

Mer information

Kati Sarnola
specialforskare, FPA
kati.sarnola@fpa.fi
tfn 020 635 7885

Det nationella hälsoindexet, indexet för arbetsoförmåga

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn