FPA:s faktaportalGå till innehållet

Kostnaderna för det grundläggande utkomststödet ökade med nästan hundra miljoner euro

Publicerad 20.2.2025Ändrad 20.2.2025

Antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd från FPA var på samma nivå som året innan, men kostnaderna ökade med 95 miljoner euro. Ökningen av utgifterna förklaras till stor del av nedskärningarna i den sociala tryggheten samt av de många ukrainarna som flytt undan kriget och som omfattas av den sociala tryggheten, säger en forskare.

Graf: Hushåll som får grundläggande utkomststöd från FPA och utbetalt stöd 2018–2024. På bilden ser man att kostnaderna för det grundläggande utkomststödet ökade med nästan 100 miljoner euro, även om antalet mottagarhushåll knappt förändrades.
 

År 2024 betalade FPA totalt 825 miljoner euro i grundläggande utkomststöd. Det utbetalda beloppet var 95 miljoner euro större än året innan (inflationen beaktad).

Under året fick totalt 249 576 hushåll grundläggande utkomststöd. Förändringen var liten jämfört med året innan. Antalet mottagarhushåll minskade med cirka tusen från året innan, men antalet personer som bodde i dessa hushåll ökade med cirka tusen personer.

Cirka sex procent av Finlands befolkning bodde i hushåll med grundläggande utkomststöd, det vill säga något fler än var tjugonde.

– I motsats till vad som förväntades ökade inte antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd totalt sett i fjol, trots nedskärningarna i de primära socialförsäkringsförmånerna. I slutet av året började antalet mottagare dock redan klart öka, säger Tuija Korpela, forskare vid FPA.

I utgifterna syns nedskärningar i andra förmåner samt de många inflyttade ukrainarna

Vanligtvis delar kommunerna och staten jämnt på finansieringen av det grundläggande utkomststödet. I fråga om stöd som finansierades på det här sättet ökade utgifterna med knappt 25 miljoner euro år 2024. På månadsnivå var utgifterna i januari–mars mindre än under motsvarande månader året innan, men från och med april var utgifterna per månad större än året innan.

I genomsnitt betalade FPA ut 528 euro i grundläggande utkomststöd per månad till varje hushåll med stöd. Det genomsnittliga stödbeloppet per månad ökade med 10 procent, dvs. med nästan 50 euro från året innan, och uppnådde högsta nivå sedan det första coronaåret 2020.

– Nedskärningarna i den sociala tryggheten ökade stödbeloppen för de hushåll som redan hade grundläggande utkomststöd, säger Korpela.

Utgifterna för det grundläggande utkomststöd som helt finansieras av staten ökade mer än utgifterna för det stöd som till hälften finansieras av kommunerna och till hälften av staten, med knappt 71 miljoner euro. Staten finansierar helt och hållet det grundläggande utkomststöd som betalas till flyktingar och personer som får tillfälligt skydd.

– En växande grupp ukrainare som flytt kriget har fått hemkommun i Finland. I och med det kan de ansöka om och ofta också få grundläggande utkomststöd, vilket har ökat kostnaderna för det stöd som staten betalar i sin helhet, berättar Korpela.

Under årets sista månader ökade utgifterna mer i fråga om det stöd som kommunerna och staten delar jämnt på än i fråga om det stöd som helt finansieras av staten.

De flesta som får grundläggande utkomststöd är ensamboende

Av de hushåll som fick grundläggande utkomststöd bestod över 155 000 eller 62 procent av ensamboende. Bland mottagarna fanns det drygt 36 000 andra enpersonshushåll, till exempel vuxna barn som bor hos sina föräldrar eller kompisar som delar lägenhet. Antalet par var 12 000.

Antalet barnfamiljer som fick grundläggande utkomststöd var knappt 46 000. Av dessa var 28 000 familjer med en vuxen och 18 000 familjer med två vuxna.

– Hushåll med en vuxen är i regel i en ekonomiskt mer sårbar position än andra hushåll. Det här återspeglas i det grundläggande utkomststödet så att största delen av mottagarna är ensamboende och att ensamförsörjarna är klart överrepresenterade, säger Korpela.

Sett till hushållstyp var det endast i gruppen ensamboende som antalet hushåll som fick grundläggande utkomststöd minskade sedan i fjol. Antalet stödtagare ökade i grupperna för övriga enpersonshushåll, par och barnfamiljer.

Mer information

Tuija Korpela
forskare, FPA
tfn 020 634 1945
tuija.korpela@fpa.fi

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn