FPA:s faktaportalGå till innehållet

Utkomststöd, tjänster och förmåner vid integrering med social- och hälsovården

Publicerad 1.8.2022Ändrad 5.3.2025

Forskningshelheten Utkomststöd, tjänster och förmåner vid integrering med social- och hälsovården (ToituAvain) ger information om utnyttjandet av social trygghet som tillhandahålls i sista hand och om behovet av vuxensocialservice bland kunderna. I undersökningen utreds användningen av utkomststöd bland klienter inom vuxensocialt arbete, de mål som i det sociala arbetet ställts upp tillsammans med klienten, metoderna för dataöverföring, flaskhalsar i tillgången till sektorsövergripande stöd samt modellerna för samarbetet mellan FPA och kommunerna. Som material används uppgifterna i FPA:s utkomststödsregister och uppgifter som registrerats i kommunernas kundinformationssystem. Projektet drivs av THL och projektledare är Minna Kivipelto. I projektet deltar FPA och Östra Finlands universitet. Projektet finansieras av Stiftelsen för kommunal utveckling KAKS och SHM.

Forskare

Projektperiod

1.8.2022–31.12.2023. Projektet har avslutats.

Resultat av projektet

I projektet Utkomststöd, tjänster och förmåner vid integrering med social- och hälsovården (ToituAvain), som genomfördes av FPA, Institutet för hälsa och välfärd och Östra Finlands universitet, utreddes behovet av handledning och rådgivning från vuxensocialservicen, behovet av utkomststöd, klienternas mål samt hur tjänster och förmåner fördelas och räcker till. Dessutom undersöktes samarbetet mellan FPA och socialarbetet.

FPA och socialväsendet betjänar utkomststödskunder tillsammans. FPA och kommunernas socialväsende har utvecklat olika former av samarbete för att förbättra och effektivisera skötandet av utkomststödskundernas ärenden. I de flesta fall består samarbetet av att en kundservicespecialist från FPA och en anställd inom socialväsendet med kundens samtycke utreder kundens ärende. Konsultation är också vanligt.

FPA har också i samarbete med kommunernas socialväsende utvecklat en hustavla för identifiering av orossituationer för att göra det lättare att identifiera kundernas servicebehov och hänvisa dem till socialväsendet. Det fanns många likheter mellan modellen för identifiering av orossituationer och mätinstrumentet AVAIN som används inom socialservicen för personer i arbetsför ålder.

Överföringen av socialservicen till välfärdsområdena kan ha brutit samarbetsformer som tidigare fungerat bra. Å andra sidan motsvarar vissa välfärdsområden de social- och hälsovårdsenheter som redan tidigare varit i bruk, varvid det är osannolikt att förändringen har varit betydande.

Publikationer

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn