FPA:s faktaportalGå till innehållet

Marknaden och kostnaderna för taxi- och ambulanstransporter som ersätts av FPA

Publicerad 1.1.2023Ändrad 7.3.2024

FPA ersätter kunderna för kostnader för resor till den offentliga eller den privata hälso- och sjukvården. År 2021 uppgick sjukvårdsersättningarna för resekostnader till cirka 311 miljoner euro. Projektet fokuserar på taxi- och ambulansresor som har företagits. Taxiresorna orsakar något över hälften av FPA:s kostnader i anslutning till reseersättningar, och resorna med ambulans orsakar ungefär en fjärdedel av alla kostnader.

I de två första delundersökningarna granskas marknaden och kostnaderna för de här två färdsätten samt ändringarna i dessa under de senaste 10 åren. I den tredje delundersökningen granskas priselasticiteten i fråga om reseersättningarna. Man undersöker hur volymen av taxi- och ambulansresor påverkas av att kundernas årliga takbelopp för resekostnader uppnås. I den fjärde delundersökningen utvecklas geodatabaserade beräkningsmetoder för bedömning av kostnadseffekterna av förändringar i servicenätet. Vid undersökningen används registeruppgifter i FPA:s datalager om FPA-ersatta resor och läkemedelsköp för de personer som gjort resorna. Dessutom används offentliga material om upphandlingar av ambulanstjänster som FPA och sjukvårdsdistrikten eller välfärdsområdena har gjort.

Exakt information om effekterna av FPA:s upphandling av taxiresor, marknaden för ersatta ambulanstransporter, priselasticiteten i fråga om ersatta resor samt kostnadseffekterna av ändringar i servicenätet hjälper beslutsfattarna att bedöma hur reseersättningssystemet fungerar och vilka effekterna är av ändringar i systemet samt att planera framtida ändringar så att tillgången till ersatta resor för dem som behöver dem tryggas till ett rimligt pris.

Forskare

Projektperiod

1.1.2023–31.12.2025

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn