FPA:s faktaportalGå till innehållet

Fallstudie av underanvändning av hälsorelaterade förmåner

Publicerad 1.1.2022Ändrad 7.3.2024

I undersökningen utreds underanvändning av hälsorelaterade förmåner. Underanvändning av förmåner innebär att kunden inte får de förmåner han eller hon har rätt till. Underanvändningen är en del av problemet med inriktningen av social trygghet, det vill säga systemet uppfyller inte helt sina mål och fungerar inte effektivt om underanvändning förekommer.

Som material används registeruppgifter om beslut om och mottagare av FPA:s sjukdagpenning och rehabiliteringstjänster 2017–2021. Ur registret plockas de personer som fått avslag och orsakerna till avslagen analyseras i relation till bakgrundsfaktorerna. Fokus ligger särskilt på orsaker till avslag som hänför sig till avsaknad av behövliga uppgifter och läkarintyg. Materialet analyseras med hjälp av statistiska metoder.

Forskningsfrågorna strävar efter att utreda omfattningen av underanvändning, betydelsen av olika orsaker och bakgrundsfaktorer samt avslagsprocesserna. Utifrån materialet skapas en allmän bild av i vilka situationer och bland vilka personer underanvändning mer sannolikt förekommer. Underanvändning kan orsakas av att systemet för social trygghet är komplicerat och är därför viktigt att undersöka.  Underanvändning har tidigare undersökts i endast ringa utsträckning vid FPA och målet med undersökningen är att förebygga underanvändning i framtiden. Undersökningen är en viktig del av FPA:s forskningsprogram om kundrelationer.

Forskare

Projektperiod

1.1.2022–31.12.2022. Projektet har avslutats.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn