FPA:s faktaportalGå till innehållet

Beslutens riktighet och kvalitetssäkringen i FPA:s arbete med grundläggande utkomststöd

Publicerad 1.1.2021Ändrad 8.3.2024

Lagstiftningen ställer många slags kvalitetsmål för handläggningsarbetet inför beslut om grundläggande utkomststöd: besluten ska följa lagen, handläggas och prövas noga, motiveras och meddelas inom den lagstadgade tidsfristen. Samtidigt ska besluten också verkställas effektivt. De här målen är delvis svåra att samordna.

Enligt uppskattning har kvalitetsproblemen i anslutning till handläggningsarbetet ökat efter det att det grundläggande utkomststödet överfördes på FPA:s ansvar 2017. Direkt efter överföringen blev det långa köer i handläggningen av stödet och det förekom felaktiga beslut, vilket belastade både kunderna och de anställda. Trots att personalresurserna utökats finns det tecken på att problemen med beslutens kvalitet inte åtgärdats till alla delar. Problemen har också väckt biträdande justitiekanslerns uppmärksamhet. I sitt eget beslut har biträdande justitiekanslern konstaterat att FPA har en tydligare skyldighet att säkerställa kvaliteten på besluten eftersom tillsynen över verkställigheten av stödet ligger på FPA:s eget ansvar.

I undersökningen utreds med vilka medel FPA har strävat efter att säkerställa och följa handläggningsarbetets kvalitet och hur tillräckliga/proportionerliga åtgärderna kan anses vara ur perspektiv av dels de aktörer som leder, utför och övervakar handläggningsarbetet, dels de mål som ställts för reformen av utkomststödet på bredare front. I undersökningen granskas också eventuella problem som hänför sig till kvalitetssäkringen och kvalitetsuppföljningen i fråga om det grundläggande utkomststödet och hur åtgärderna för att säkerställa kvaliteten relaterar till de övriga målen för handläggningsarbetet. Undersökningsmaterialet består av intervjuer med anställda inom FPA:s förvaltning och stödhandläggning. Dessutom utnyttjas bland annat administrativa dokument om kvalitetssäkringen i arbetet med det grundläggande utkomststödet och om uppföljningen av utvecklingsarbetet.

Forskare

Projektperiod

1.1.2021–31.12.2023

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn