Tapaustutkimus terveysperusteisten etuuksien alikäytöstä
Tutkimuksessa selvitetään terveysperusteisten etuuksien alikäyttöä. Etuuksien alikäyttö tarkoittaa tilannetta, jossa asiakas ei saa etuuksia, joihin hänellä on oikeus. Alikäyttö on osa sosiaaliturvan kohdentumisen ongelmaa, eli järjestelmä ei täysin täytä tavoitteitaan ja toimi tehokkaasti, jos alikäyttöä esiintyy.
Aineistona käytetään Kelan sairauspäivärahan ja kuntoutuspalvelujen ratkaisujen ja saajien rekisteritietoja vuosilta 2017–2021. Rekisteristä poimitaan hylkypäätöksen saaneet ja analysoidaan hylkysyitä suhteessa taustatekijöihin. Huomion kohteena ovat erityisesti hylkysyyt, jotka liittyvät tarvittavien tietojen ja lääkärintodistuksen puuttumiseen. Aineistoa analysoidaan tilastollisten menetelmien avulla.
Tutkimuskysymykset pyrkivät selvittämään alikäytön määrää, eri syiden ja taustatekijöiden merkitystä sekä hylkypäätöksiin johtavia prosesseja. Aineiston pohjalta saadaan yleiskuvaa siitä, millaisissa tilanteissa ja millaisilla henkilöillä alikäyttö on todennäköisempää. Alikäyttöä saattaa aiheuttaa sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuus, minkä vuoksi sitä on tärkeää tutkia. Alikäyttöä on Kelassa aiemmin tutkittu vain vähän ja tutkimuksen tavoitteena on ehkäistä alikäyttöä jatkossa. Tutkimus on tärkeä osa asiakkuustutkimusohjelmaa.
Tutkijat
- Antti Teittinen, vastuututkija
- Riitta Luoto
Hankkeen kesto
1.1.2022–31.12.2022. Hanke on päättynyt.
Hankkeen tuloksia
- Sosiaaliturvan väärinkäyttö: mitä siitä ajattelevat erilaiset yhteiskunnat ja ihmiset? Asenteet yhteydessä sosioekonomiseen asemaan (Tutkimusblogi)
- Miksi ihmiset väärinkäyttävät sosiaaliturvaa? Taustalla oma taloudellinen tilanne, epäluottamus, vähäinen paljastumisriski ja monta muuta tekijää (Tutkimusblogi)
- Etuuksien alikäyttö on osa sosiaaliturvan kohdentumisen ongelmaa – esimerkkinä sairauspäiväraha (Tutkimusblogi)