Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Saamenkielen ja saamelaiskulttuurin huomioiva kuntoutus, arviointitutkimus

Julkaistu 2.10.2024Päivitetty 2.10.2024

Kela ja saamelaiskäräjät ovat tehneet yhteistyösopimuksen (18.11.2021) saamelaisten sosiaaliturvan parantamiseksi ja saamen kielilain (15.12.2003/1086) velvoitteiden toteuttamiseksi. Kela teki alkuselvityksen, jossa tarkasteltiin Kelan jäjestämän saamenkielisten kuntoutuksen nykytilaa. Selvityksen pohjalta on käynnistetty Kuntoutusta saamenkielisille-kehittämisprojekti, jonka tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uutta saamenkielisille suunnattua kuntoutuspalvelua tai palvelumallia Kehittämisprojektin rinnalle tarvitaan arviointitutkimus.

Arviointitutkimuksen tutkimuskysymyksiä ovat:

  • Millaisia ovat saamenkielisten kielelliset ja kulttuuriset erityistarpeet kuntoutuksessa ja siihen ohjautumisessa?
  • Millaisia kokemuksia asiakkailla tai heidän läheisillään ja ammattilaisilla on saamenkielisten kielellisten ja kulttuuristen erityistarpeiden huomioimisesta sekä kulttuurisensitiivisyydestä uudessa palvelussa?
  • Millaisia kokemuksia terveydenhuollon ammattilaisilla on työnjaosta uudessa palvelussa Kelan ja terveydenhuollon välillä?

Aineisto analysoidaan hyödyntäen laadullisen aineiston osalta narratiivista analyysia ja määrällisen aineiston osalta kuvailevia tilastollisia menetelmiä. Tutkimus tuottaa tietoa kehittämisprojektille uuden kuntoutuspalvelun tai palvelumallin kehittämiseksi. Tutkimuksella on merkitystä saamenkielisten asiakkaiden aseman edistämisessä sekä kuntoutuspalvelujen yhdenvertaisen saatavuuden ja saavutettavuuden edistämisessä Suomessa.

Tutkijat

Hankkeen kesto 1.1.2025–30.4.2027.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin