FPA:s faktaportalGå till innehållet

Ersättningsgilla läkemedelsexpedieringar enligt förskrivare 2020–

Ändrad 11.4.2024

Gå till rapporten

Datainnehåll

Läkemedelsexpedieringar med sjukförsäkringsersättning via apotek och kostnaderna för dem, ordnade enligt förskrivare. Som mottagare statistikförs den person som den av sjukförsäkringen ersatta läkemedelssatsen har expedierats till.

Materialet för rapporten omfattar också sådana läkemedelsinköp för vilka ersättning inte har betalats, trots att läkemedlet är ersättningsgillt. Läkemedelsersättning betalas först efter att personens initialsjälvrisk har uppnåtts. Initialsjälvrisken räknas per kalenderår.

I materialet ingår endast läkemedelsinköp som ersatts via apotek och motsvarande läkemedelsinköp som gjorts innan hela det årliga initialsjälvriskbeloppet har betalats. Sjukförsäkringen ersätter endast läkemedelsbehandling som getts inom öppenvården. Ersättning betalas inte för läkemedel som använts vid offentliga sjukhus eller inom institutionsvård.

Materialet omfattar inte läkemedelsexpedieringar för vilka det har betalats sjukförsäkringsersättning endast i efterhand, på basis av ansökan. För de flesta läkemedelsinköp beviljas direktersättning på apoteket.

Mätvärdena kan granskas utifrån gruppen av förskrivare, men t.ex. uppgifterna om region, ålder och kön är angivna enligt mottagaren, inte enligt förskrivaren. Mottagarens åldersgrupp bestäms enligt personens ålder vid statistikföringsperiodens slut eller på personens dödsdag. Regionuppgiften baserar sig på personens (mottagarens) stadigvarande boendekommun vid statistikföringsperiodens slut eller på dödsdagen. Regionindelningsåret är innevarande år.

Indirekt identifiering av enskilda personer förhindras genom att mätetalen anges med två streck om antalet mottagare eller förskrivare i statistiken är under fyra (1–3).

Uppgift om antalet förskrivare finns inte att tillgå (NA) om ålder eller kön har valts som klassificeringsfaktor.

Förskrivare

  • Läkare
  • Tandläkare

Rapporten kan inte samtidigt omfatta läkemedelsexpedieringar utifrån samtliga förskrivares recept. Uppgiften om förskrivaren i materialet grundar sig på förskrivarens identifikationskod som antecknats i receptet.

Synpunkt

  • Läkemedelsexpedieringar enligt förskrivare
    • I rapporten utifrån Läkemedelsexpedieringar enligt förskrivare presenteras informationen i följande ordning:
    • Tid
    • Region
    • Specialitet
    • ATC
  • Läkemedelsexpedieringar enligt antalet mottagare
    I rapporten utifrån Läkemedelsexpedieringar enligt antalet mottagare är informationen ordnad så att det största antalet mottagare står överst.

Variabler och klassificeringar

  • Statistikföringsperiod: År och Kvartal.
  • Tid: Innehållet bildas enligt den valda statistikföringsperioden.
    Förvalt alternativ är det senaste helåret. För rapporten kan flera statistikperioder väljas samtidigt.
  • Regionindelning: Hela landet och Sjukvårdsdistrikt.
  • Region: Innehållet bildas enligt den valda regionindelningen.
    Regionuppgiften baserar sig på mottagarens boendekommun vid statistikårets slut eller på personens dödsdag. Regionindelningsåret är innevarande år.
  • Är förskrivaren specialistläkare (på dagen för inköpet): Alternativen är att granska alla förskrivare, endast specialistläkare eller endast läkare utan specialistutbildning.
  • Specialitet: Specialiteten har hämtats ur Valviras utbildningsklassificeringsuppgifter. Förskrivarens specialitet har registrerats enligt den specialitet som gällde på läkemedlets inköpsdag. Om förskrivaren är specialist på flera områden, statistikförs specialiteten enligt den senaste specialiteten. Ett förnyat recept statistikförs som ett recept av den läkare som har förnyat receptet.
  • Kön: För rapporten kan man välja Kvinnor, Män eller Uppgift saknas. Förvalt alternativ är alla sammanlagt.
  • Typ av åldersgrupp: 5-årsgrupper och 11 åldersgrupper.
  • Åldersgrupp: Innehållet bildas enligt den valda typen av åldersgrupp.
    I samma rapport kan en eller flera åldersgrupper ingå. Om flera åldersgrupper har valts visas deras summa i rapporten.
  • ATC-grupp:
    • Läkemedlen har klassificerats enligt ATC-klassificeringen (anatomisk-terapeutisk-kemisk klassificering). I klassificeringen ordnas läkemedlen först i 14 huvudgrupper och därefter i undergrupper. Den noggrannaste nivån, dvs. den femte, anger ett enskilt kemiskt ämne eller ett kombinationspreparats ämneskombination.
    • På första nivån i klassifikationen klassificeras läkemedlen i huvudgrupper enligt vilket organ eller organsystem de inverkar på. Undantag är grupp E, som innehåller uppgifter om bassalvor för vilka ersättning har betalats, grupp V (Varia) och klassen Uppgift saknas. Preparat som inte ingår i ATC-klassificeringen är till exempel specialtillståndspreparat, läkemedel som tillverkats på apotek (ex tempore-preparat) och många preparat som iordningställts i försäljningsfärdigt skick på apotek.
    • För en och samma rapport kan ATC-koder på många olika nivåer väljas. Av tekniska skäl kan endast ett begränsat antal enskilda ATC-koder väljas för rapporten. Alltför många val resulterar i en tom rapport.
    • ATC-koden i materialet är den vid köptidpunkten gällande koden. Ändringar i ATC-koderna kan kontrolleras på WHO:s webbplats.

Mätvärden

  • Antalet mottagare
    Antalet personer som köpt läkemedel med sjukförsäkringsersättning.
  • Antalet läkemedelsexpedieringar
    Antalet läkemedelsexpedieringar som ersätts av sjukförsäkringen. Med läkemedelsexpediering avses en sats av ett visst läkemedel som expedierats av apoteket på en och samma gång. Läkemedel som har ordinerats för ett år statistikförs i allmänhet som flera expedieringar, eftersom patienten vanligen tar ut medicinen för tre månader i sänder.
  • Antalet förskrivare
    Antalet personer som förskrivit läkemedel som expedierats på apotek med sjukförsäkringsersättning under den valda statistikföringsperioden. Uppgiften om antalet förskrivare finns inte att tillgå (NA) när ålder eller kön har valts som klassificeringsfaktor.
  • Kostnader (euro)
    Summan av läkemedlets minutförsäljningspris och apotekets eventuella expeditionsavgift, från vilken sjukförsäkringsersättningen ännu inte har dragits av. Kostnaderna omfattar apotekets täckning, en eventuell expeditionsavgift och mervärdesskatt.

Statistikföringstid

Statistiska uppgifter från och med 1.1.2020. Statistikföringsperioden bestäms enligt läkemedlets inköpsdag. Eftersom de uppgifter från 2019 som ingår i rapporten har producerats med hjälp av det nya systemet för datalagring, motsvarar de inte fullständigt tidigare publicerad officiell statistik för 2019. Motsvarigheten är dock tillräcklig och därför kan talen för 2019 användas som jämförelseuppgifter.

Uppdateringsfrekvens

Uppgifterna uppdateras per kvartal, den 20 dagen i maj, augusti, november och februari. Uppdateringen för hela året sker den 20 februari.

Källa

Totalmaterialet i FPA:s datalager som består av uppgifterna i systemet för handläggning av apoteksredovisningar, uppgifterna i systemet för hantering av betalningar av tilläggsersättning för läkemedel, uppgifterna i betalningshanteringssystemet och FPA:s befolkningsuppgifter.

Ytterligare information

Kontaktinformation

FPA, statistiktjänsten
e-post: tilastot@kela.fi

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn