FPA:s faktaportalGå till innehållet

Läkemedelsstatistik i form av öppna data

Publicerad 30.8.2024Ändrad 30.8.2024

FPA har publicerat en materialhelhet om läkemedelsersättningsrättigheter i form av öppna data. Dessutom har FPA publicerat två nya materialhelheter som anknyter till pensioner. I FPA:s faktaportal hittar du information om öppna data, anvisningar för användning av öppna data och en förteckning över material som redan publicerats i form av öppna data.

FPA har publicerat sin första öppna data om läkemedel, närmare bestämt om rättigheter till läkemedelsersättning. Materialet är på välfärdsområdesnivå.

– Uppgifterna om rättigheterna till läkemedelsersättning ger information om till exempel de läkemedelsersättningsrättigheter som FPA beviljar vid behandlingen av svåra och långvariga sjukdomar.  Uppgifter finns att tillgå från 1986. Även om uppgifterna om rättigheterna till läkemedelsersättningar inte direkt är samma sak som information om förekomsten av sjukdomar, kan man utifrån uppgifterna i materialet ändå dra slutsatser till exempel om skillnader i sjuklighet mellan olika regioner, säger specialforskare Terhi Kurko vid FPA.

FPA har därtill publicerat två nya materialhelheter som anknyter till pensioner. I FPA:s faktaportal hittar du information om öppna data, anvisningar för användning av öppna data och en förteckning över material som redan publicerats i form av öppna data.

Nya materialhelheter som publicerats (för närvarande endast på finska):

Beviljade rättigheter till läkemedelsersättning: gällande, inledda och avslutade

Pensionstagare i Finland och genomsnittliga pensioner

Mottagare av garantipension och genomsnittliga pensioner

De öppna data som FPA publicerar baserar sig på material i statistikdatabasen Kelasto. Öppna data innehåller aldrig personuppgifter.

–  FPA fortsätter att publicera förmånsuppgifter i form av öppna data. Vi tar gärna emot respons från användarna av öppna data och hör om deras erfarenheter och eventuella behov, säger utvecklingsspecialist Tua Aimola vid FPA.

Läs mer

Öppna data
Öppna data enligt ämne
Exempel på användning 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn