FPA:s faktaportalGå till innehållet

Effekterna av FPA:s respons på läkemedelsförskrivningen År 2019, delprojekt III

Publicerad 1.3.2021Ändrad 26.6.2024

Responsen från FPA på förskrivningen av läkemedel gäller enskilda läkares förskrivningar inom ramen för det aktuella årets tema. Till responsen hör också informativ handledning i form av en expertartikel om det valda temat. Målet med responsen är att få läkaren att se över sin förskrivningspraxis och eventuellt ändra den i en mer rationell riktning.

År 2019 var temat för responsen användningen av starka opioider i öppenvården. Responsbrevet skickades till de läkare och tandläkare som 2018 förskrivit oxikodon och fentanyl mot något annat än cancer till patienter som köpt läkemedlen för minst tre månader. Hälften av läkarna utvaldes slumpmässigt att få responsen i maj 2019 och hälften i december 2019.

Målet med projektet ärr att undersöka effekten av responsen 2019 på behandlingsresultaten och förskrivningen av starka opioider inom respektive läkargrupp. I projektet undersöks också responsens effekt på läkemedelsförskrivningen bland läkare som fått respons flera gånger jämfört med läkare som fått respons bara en gång. Den grupp som fick responsen i maj är testgrupp i undersökningen och den grupp som fick responsen i december är kontrollgrupp. Genomsnittet för förskrivningen av läkemedel i grupperna jämförs sinsemellan. Dessutom används ekonometriska metoder som lämpar sig för slumpmässiga test.

Forskare

Projektperiod

1.3.2021–30.6.2025

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn