FPA:s faktaportalGå till innehållet

Begriplighet och tydlighet i beslutstexter

Publicerad 1.2.2023Ändrad 6.3.2024

FPA ska ge tillräckliga samt sakliga, klara och begripliga motiveringar till sina förmånsbeslut. Denna lagstadgade motiveringsskyldighet är särskilt tung, om kunden inte får den förmån som hen har ansökt om, det vill säga om beslutet innehåller ett avslag. När en ansökan om sjukdagpenning eller sjukpension avslås vid FPA av orsaker som hänför sig till arbetsförmågan, stöder sig handläggningsspecialisterna i motiveringen till beslutet särskilt på de utlåtanden som FPA:s specialistläkare har skrivit. Den lagreform som trädde i kraft 2015 (875/2014) syftade till att förbättra motiveringen till FPA:s beslut, särskilt i de förmånsbeslut som kräver medicinsk bedömning.

I undersökningen utreds med hjälp av en enkät hur de handläggningsspecialister som handlägger FPA:s sjukpensioner och sjukdagpenningsärenden upplever att arbetsrutinerna stöder sakliga, klara och begripliga beslutstexter i enlighet med 9 § i förvaltningslagen och i vilken mån lagreformen (875/2014) upplevs ha uppfyllt målet, det vill säga att förbättra motiveringen i besluten.  Fokus riktas särskilt på hur de tekniska verktygen (informationssystem och fraser) fungerar och på inverkan av de bedömningar som görs av sakkunnigläkarna och som refereras i besluten.

Undersökningen görs i samarbete mellan FPA:s forskningsenhet och Institutet för de inhemska språken (Focis). Resultaten av arbetet kan användas för utveckling av arbetsmetoderna och förmånsbesluten och motiveringarna till dem samt mer allmänt för utveckling av förvaltningen.

Forskare

Projektperiod

1.2.2023–31.7.2024

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn