FPA:s faktaportalGå till innehållet

Socialbarometern 2023

Publicerad 1.1.2023Ändrad 7.3.2024

Socialbarometern är en årlig aktualitetsutredning av SOSTE Finlands social- och hälsovård rf, där man granskar välfärdens, tjänsternas och servicesystemets tillstånd och utvecklingsriktning.

Syftet med socialbarometern är att lyfta fram aktuella observationer och bedömningar till samhällspolitisk debatt och för utveckling av servicesystemet. Målen på lång sikt är att med den information som produceras stödja en förstärkning av samarbetet mellan de olika aktörer som ansvarar för välfärdstjänsterna.

Undersökningsmaterialet samlas in genom elektroniska enkäter och analyseras med hjälp av kvantitativa metoder. Svaren sammanställs dels utifrån svaren i FPA:s interna enkäter, dels utifrån uppgifter från arbets- och näringstjänsterna samt social- och hälsovården. Hos FPA besvaras enkäterna av till exempel direktörerna för resultatenheterna för kundrelationstjänsterna och förmånstjänsterna, enhetscheferna, centercheferna och gruppcheferna samt av ett urval av exempelvis handläggningsspecialister och kundrådgivare.

Årets huvudtema är förhandsförväntningar/utsikter i fråga om FPA:s och välfärdsområdenas gemensamma kunder. Andra teman som kommer att tas upp i Socialbarometern är konsekvenserna av kriser (t.ex. energikrisen), arbetskraftens tillräcklighet  och förtroende bland arbetskraften. Dessutom innehåller frågebatteriet gemensamma frågor för alla organisationer utöver FPA. De gemensamma frågorna handlar bland annat om incitament till arbete, kundprocesser i samarbete mellan olika aktörer, frågor som gäller sektorsövergripande tjänster, personalens kompetens och utmaningar för personalen, resiliens och en bedömning av befolkningens välbefinnande som helhet.

Forskare

Projektperiod

1.1.2023–30.6.2023 Projektet har avslutats.

Resultat av projektet

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn