FPA:s faktaportalGå till innehållet

Barnavårdsarrangemang bland barnfamiljer i Helsingfors (HELA)

Publicerad 1.4.2020Ändrad 7.3.2024

I forskningsprojektet utreds hur familjerna löser barnavårdsfrågan i olika familjekonstellationer och situationer och då livssituationen förändras. HELA-projektet kombinerar information om barn som deltagit i Helsingfors stads tjänster inom småbarnspedagogiken och deras familjer med uppgifter ur FPA:s förmånsregister för åren 2008–2018. Det är fråga om ett forskningssamarbetsprojekt med enheten för stadsforskning och -statistik vid Helsingfors stad.

Med hjälp av longitudinella material fås en uppfattning om både enstaka familjers och barns vårdstigar, från det att föräldraledigheten upphör till att barnet når skolåldern, och också om den tidsmässiga förändringen i fråga om vårdlösningarna och faktorerna som anknyter till dessa lösningar. Därutöver granskas sambanden mellan lösningar för barnavård och barnens och föräldrarnas senare välbefinnande och hälsa. Projektet består av olika delstudier.

Publikationer i anslutning till projektet:

Anita Haataja, Hanna Ahlgren-Leinvuo, Sanna Ranto och Maria Valaste: Lastenhoitoratkaisut helsinkiläisissä lapsiperheissä. FPA och Helsingfors stad, Undersökningar 2017:4. 

Forskare

Projektperiod

1.4.2020–31.12.2023

Samarbetspartner

  • Enheten stadsforskning och -statistik vid Helsingfors stadskansli

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn