FPA:s faktaportalGå till innehållet

Familjeledighetsenkäten 2022

Publicerad 13.1.2025Ändrad 6.3.2025

I forskningsprojektet Familjeledighetsenkät 2022 utreds hur föräldrar till småbarn valt att ta ut familjeledigheter och kombinera arbete och familjeliv.  Projektet är en fortsättning på de datainsamlingar som kartlade utnyttjandet av familjeledigheter 2001, 2006 och 2013.

Mål och genomförande

Familjeledighetsenkäten 2022 riktas till småbarnsföräldrar, närmare bestämt till pappor och mammor till barn i åldern cirka 6 månader–2,5 år, som tagit ut föräldraledigheter enligt det nu gällande systemet. Enkäten är en del av konsekvensbedömningen av den kommande familjeledighetsreformen och utgör en så kallad utgångsmätning i bedömningen av vilka befolkningsgrupper reformen eventuellt kommer att påverka. Projektet genomförs inom ramen för FPA:s enkät om moderskapsförpackningen och familjeledigheter.

Med hjälp av enkäten utreds hur mammor och pappor tagit ut föräldraledigheter, deras erfarenheter av ledigheterna och motiv och hinder för att ta ut föräldraledighet. Dessutom utreds föräldrarnas arbetsmarknadsställning, arbetets karaktär samt frågor kring samordnandet av arbete och familjeliv. Enkätresultaten jämförs med resultaten av tidigare familjeledighetsundersökningar.

Dessutom undersöks hur anställningar som avviker från heltidsarbete samt varierande arbetstider och verksamhetsställen återspeglas på föräldrarnas möjligheter att kombinera omsorgen om barnet med förvärvsarbete.

Undersökningen ger information om vilka könande konsekvenser det föränderliga arbetet har i familjerna, på arbetsplatserna och på bredare front i samhället. I den del av enkäten som gäller moderskapsförpackningen utreds föräldrarnas erfarenheter av och åsikter om innehållet i förpackningen.

Resultaten kan senare utnyttjas vid utvärderingen av familjeledighetsreformen och arbetet med att utveckla moderskapsförpackningen.

Undersökningen ingår i FPA:s och THL:s samarbetsprojekt kring föränderliga arbetsformer, familjeledigheter och samordning av arbete och familj, som genomförs 2022–2024.

Undersökningen finansieras av FPA, THL och Arbetarskyddsfonden.

Forskare

Projektperiod

1.2.2022–30.9.2024. Projektet har avslutats.

Samarbetspartner

Mer information

Projektets resultat

Familjeledighetsenkäten 2022, som genomfördes i samarbete mellan FPA och Institutet för hälsa och välfärd, undersökte hur småbarnsföräldrar använder familjeledigheter och hur de kan förena arbete och familjeliv. Enligt undersökningen motiverar papporna oftast sin användning av familjeledigheter med att föräldraskapet är ett gemensamt ansvar och att det känns rätt och självklart att vara tillsammans med sitt lilla barn. Det vanligaste skälet som papporna anger för att inte ta ut ledighet är att mamman tar hand om barnet hemma, ofta med stöd för hemvård av barn. Arbetsgivarna är i stort sett positiva till uttag av familjeledighet och flexibilitet i arbetslivet gör det lättare att förena arbete och familjeliv. Mammornas socioekonomiska status och användningen av hemvårdsstödet har stor betydelse för pappornas uttag av familjeledighet. En betydande andel av föräldrarna upplever att deras arbetsbörda har ökat mer än de klarar av att hantera. Mammor som upplevde att deras arbete var alltför krävande var mer benägna att stanna hemma med hemvårdsstöd än andra mammor. Mammor som hade tillgång till olika flexibla arbetstidsarrangemang använde däremot mindre hemvårdsstöd.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn