FPA:s faktaportalGå till innehållet

Anvisningar för kollegial granskning

Publicerad 12.5.2022

Kollegial granskning erbjuder stöd för förläggarens beslut och för skribenterna. Bedömningarna utformas fritt och för FPA:s forskningspublikationer använder vi också en blankett med sifferbedömning av manuskript. Sifferbedömningen delges inte skribenten utan används som stöd för redaktionens och chefredaktörens bedömning. Utöver utlåtandet kan granskaren göra marginalanteckningar i det manuskript som kommenteras.

Syftet med den kollegiala granskarens utlåtande är att hjälpa representanten för redaktionen att skriva sitt eget utlåtande och chefredaktören att fatta beslut om publicering. Skribenten har hjälp av utlåtandet i synnerhet när det innehåller konstruktiva och konkreta förslag till förbättring av manuskriptet. Vi önskar att den som skriver ett utlåtande styrs av målet att förbättra manuskriptet så att det kan publiceras samt av frågan: ”Hurdan kritik skulle jag själv vilja få till stöd för mitt arbete?”. Utlåtandena ska alltså skrivas sakligt, sporrande och så välmotiverat som möjligt.

Vi använder dubbelblindmetoden. En kollegial granskares identitet kan röjas för skribenten endast på särskilt överenskommet sätt om granskaren ber om det.

Granskaren ska tydligt framställa om det lönar sig att publicera manuskriptet som sådant eller med mindre ändringar, om det kräver större korrigeringar eller om det är skäl att inte publicera manuskriptet.

Granskaren har till exempel stöd av följande frågor:

  • Vilka är manuskriptets meriter till exempel ur perspektiv av att producera ny information eller nya synvinklar?
  • Har forskningsfrågorna formulerats tydligt?
  • Svarar skribenten på sina forskningsfrågor?
  • Är skribenten förtrogen med den litteratur som anknyter till ämnesområdet?
  • Hänvisar manuskriptet till högklassiga källor? Saknas något väsentligt?
  • Anknyter manuskriptets teoretiska, metodologiska eller begreppsliga referensram tillräckligt starkt till empirin?
  • Presenteras material och metoder på ett lättfattligt och tillräckligt noggrant sätt?
  • Motiverar skribenten sina påståenden?
  • Stöder innehållet slutsatserna?
  • För slutsatserna frågan framåt eller nöjer de sig med att repetera utgångspunkterna och sådant som redan sagts?
  • Har manuskriptet en tydligt struktur och flytande presentation?
  • Motsvarar rubrikerna och innehållet varandra?
  • Är språket i manuskriptet flytande och klart? Vilken slags läsupplevelse erbjuder texten?
  • Är alla diagram och tabeller informativa och nödvändiga?
  • Anser du att manuskriptet lämpar sig för att publiceras av just FPA?

Källhänvisningar och plagiering

Om manuskriptet i hög grad överlappar med tidigare publicerat material ska förläggaren underrättas om detta. Redan publicerat material publiceras inte på nytt. Det är inte tillåtet att plagiera.

Även misstankar om plagiering och bristfällig hänvisning av citat eller källor bör nämnas i utlåtandet. Vid direkta citat ska citationstecken användas korrekt och citaten ska förses med detaljerade källhänvisningar. Även en översättning kan vara ett citat.

Parterna i den kollegiala granskningsprocessen ska iaktta Forskningsetiska delegationens anvisningar om god vetenskaplig praxis. Det är också önskvärt att de bekantar sig med Forskningsetiska delegationens övriga anvisningar.

Tidsplan

Om den avtalade tidsplanen visar sig vara problematisk ska du kontakta ansvariga publikationsredaktören.

Konfidentialitet och jäv

Om du är eller misstänker att du är jävig att granska ett manuskript ska du omedelbart kontakta ansvariga publikationsredaktören. Ansvariga publikationsredaktören förhandlar med den redaktionsmedlem som föreslagit den kollegiala granskaren och med chefredaktören, varefter chefredaktören beslutar om processen kan fortsätta.

Alla manuskript och relaterat material är skyddade av upphovsrätt. Alla manuskript som granskas är alltså konfidentiella och filer och utskrifter ska behandlas enligt detta. De får inte diskuteras eller visas för utomstående, om inte detta särskilt överenskoms med chefredaktören. Innehållet i ett opublicerat manuskript får inte användas för egna syften utan tillstånd.

Anvisningarna baserar sig på Förbundet för vetenskapspublicering i Finlands anvisningar som utarbetades 2009 och uppdaterades 2019 av förbundets generalsekreterare Pauliina Raento. Anvisningarna har anpassats till FPA:s vetenskapliga forskningsverksamhet.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn