FPA:s faktaportalGå till innehållet

Principer för öppen forskning vid FPA:s forskningsenhet

Publicerad 22.4.2022

FPA:s forskningsenhet följer principerna i deklarationen för öppen vetenskap och forskning (avointiede.fi). Vi rekommenderar att forskningsresultat publiceras så att de kan läsas av alla omedelbart, i sin helhet och gratis. Vi rekommenderar också att forskningsmaterial och forskningsmetoder görs öppet tillgängliga. 

Principerna för öppen forskning gäller alla forskare, sakkunniga och praktikanter som är verksamma vid forskningsenheten. 

Forskningsenheten rekommenderar starkt att forskarna använder ORCID-id i samband med sitt vetenskapliga arbete.  

Forskningsenheten rekommenderar att man i publikations- och förlagsavtal som gäller undersökningar som publiceras i andra än FPA:s egna publikationsserier definierar en CC-licens som garanterar öppenhet. Licensrekommendationen gäller också forskningsmaterial.    

Öppenhet och tillgänglighet hos de forskningspublikationer som FPA ger ut 

FPA:s forskningspublikationer följer principerna för öppen tillgång genom att publikationerna finns att tillgå fritt och omedelbart i elektronisk form i Helsingfors universitets digitala arkiv Helda. I samband med redigeringen av FPA:s forskningspublikationer säkerställs att publikationerna även uppfyller tillgänglighetskraven. Tryckta versioner av publikationerna är avgiftsbelagda. 
 
Det är tillåtet att kopiera, skriva ut och använda FPA:s forskningspublikationer i enlighet med Kopiostos användarvillkor (kopiosto.fi).  

Att publicera FPA:s forskningspublikationer parallellt i andra arkiv är i princip inte tillåtet. Däremot kan man lagra metadata i andra arkiv eller databaser, om dessa metadata förses med en permanent identifikator för den ursprungliga öppna publikationen. 

FPA tar inte ut författaravgifter av dem som publicerar i dess forskningspublikationsserier. Med författarna ingås ett skriftligt avtal, varav villkoren för publicering och upphovsrätt tydligt framgår.

Öppna forskningsmaterial och öppna forskningsmetoder

FPA:s forskningsenhet uppmuntrar forskarna att göra sina forskningsmaterial och forskningsmetoder öppet tillgängliga. När forskningsmaterial ska öppnas följer man principen ”så öppet som möjligt, så slutet som nödvändigt”. Beslutet om huruvida materialet ska öppnas tas av forskaren eller forskningsgruppen. 

Forskningen vid FPA:s forskningsenhet baserar sig till stor del på registermaterial på personnivå som endast kan utnyttjas av dem som fått dataanvändningstillstånd av de personuppgiftsansvariga. Dessa material kan inte göras öppet tillgängliga.   

I fråga om annat material (bl.a. enkät-, intervju- och dokumentmaterial) uppmuntrar vi till öppenhet. Det är viktigt att fundera på att göra materialet öppet tillgängligt i olika skeden av alla forskningsprojekt – ända från planeringen.  

Vi uppmuntrar forskarna att göra också källkoder och forskningsmetoder öppet tillgängliga. Det främjar transparensen och bidrar till utvecklingen av forskningsverktyg och forskningsmetoder.

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn