Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Kainuussa ja Lapissa joka kuudes sai Kelan matkakorvausta vuonna 2022

Julkaistu 17.3.2023Päivitetty 16.8.2023

Kelan maksamaa korvausta matkoista terveydenhuoltoon sai viime vuonna 598 000 suomalaista. Suurin osuus korvauksen saajia oli Kainuun ja Lapin hyvinvointialueilla, joissa väestö on iäkästä ja matkat terveyspalveluihin pitkiä.

Matkakorvauksia maksetaan matkoista julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon, kun matkan syynä on sairaus, raskaus, synnytys, kuntoutus tai koronarokotuksen saaminen. Korvauksia maksetaan kaikilla liikennevälineillä tehdyistä matkoista.

Väestömäärään suhteutettuna eniten korvauksen saajia oli vuonna 2022 Kainuussa ja Lapissa, joissa useampi kuin yksi kuudesta asukkaasta sai korvauksia. Pienin osuus korvauksen saajia oli Etelä-Suomen hyvinvointialueilla Helsingissä, Vantaa-Keravalla ja Länsi-Uudellamaalla. Vaihtelua selittävät hyvinvointialueiden väestön ikärakenne ja terveydenhuollon tarve sekä alueen etäisyydet.

– Pääkaupunkiseudulla palvelut ovat suhteellisen lähellä ja julkisen liikenteen yhteyksien päässä, kun taas Pohjois-Suomessa matkat ovat pitkiä. Esimerkiksi Lapista lähimpään yliopistolliseen sairaalaan Ouluun matka saattaa olla satoja kilometrejä, jolloin korvaustarvetta kertyy, sanoo Kelan erikoistutkija Päivi Tillman.

Kuvion otsikko: Matkakorvauksen saajien osuus oli suurin Kainuussa ja pienin Helsingissä. Kuvio näyttää, että väestömäärän suhteutettuna Kelan matkorvauksia maksettiin vuonna 2022 eniten Kainuussa, Lapissa ja Etelä-Savossa, vähiten Helsingissä, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ja Länsi-Uudellamaalla.
 

Matkakorvausten saajien määrä hienoisessa nousussa vuodesta 2020 lähtien

Matkakorvausten saajien määrä on vaihdellut viimeisten 12 vuoden aikana. Saajien määrä laski vuosien 2012–2016 välillä, jolloin matkustajien omavastuu nousi asteittain yhdeksästä eurosta 25 euroon.

Vuodesta 2020 saajien määrä on hieman noussut.

– Kela-korvattavien matkojen määrä romahti hetkeksi keväällä 2020, mutta sen jälkeen koronapandemian vaikutus matkakorvauksiin on ollut pientä. Korvaamme  poikkeuksellisesti myös matkoja koronarokotuksiin ja -testeihin, mikä on saattanut hieman lisätä korvauksen saajien määrää, Tillman kertoo.

Kuvion otsikko: Matkakorvauksen saajien määrä nousi hieman vuonna 2022. Kuvio näyttää, että 2010-2022 matkakorvausten saajien määrät ovat laskeneet, mutta vuosina 2021-2022 niissä on hieman nousua.
 

Lisätietoa

Kelasto: Sairaanhoitokorvauksen saajat/Matkat 2006-

Tietopaketti: sairausvakuutuksen matkakorvaukset

Päivi Tillman
erikoistutkija, Kela
päivi.tillman@kela.fi
puh. 020 634 1491

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin