Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Fysioterapiamarkkinoiden kehitys, keskittyminen ja hankinnat (Kilpa3)

Julkaistu 28.6.2024Päivitetty 28.6.2024

Tutkimushanke jakautuu kolmeen osatutkimukseen, joissa tarkastellaan fysioterapiamarkkinoiden kehittymistä ja keskittymistä sekä Kelan fysioterapiahankintoja.

Ensimmäisessä osatutkimuksessa tarkastellaan fysioterapiamarkkinoiden yleistä kehittymistä ja luodaan kokonaiskuva toimialasta. Tarkoitus on tarkastella markkinoiden keskittymistä ja kilpailutilannetta sekä fysioterapian kustannuksia.

Terapiamarkkinoilla on käynnissä yritysostoista ja yhdistymisistä johtuva markkinoiden keskittyminen suurille kansallisille yrityksille. Toisessa osatutkimuksessa pyritään selvittämään, miten markkinoiden keskittyminen on vaikuttanut palveluiden hintoihin, laatuun ja saatavuuteen.

Kela on tehostanut hankintamenettelyään viimeaikaisissa hankinnoissa, ja tämä on lisännyt erityisesti tuottajien välistä hintakilpailua. Tuottajilla kestää kuitenkin oppia isot hankintamenettelyyn liittyvät muutokset. Kolmannessa osatutkimuksessa tarkastellaan, miten nopeasti tuottajat oppivat hankintatapoihin liittyvät muutokset ja miten se näkyy tuottajien hinnoittelussa ja laatuun liittyvissä investoinneissa.

Pääasiallisena tutkimusaineistona käytetään Kelan järjestämien vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen fysioterapian hankintojen vertailutaulukoita. Aineistoja analysoidaan kuvailevin tilastollisin ja modernein ekonometrisin menetelmin (difference-in-differences- ja epäjatkuvuusmenetelmä).

Tutkijat

Hankkeen ohjausryhmä: Mikko Toivanen, Hannamaija Haiminen, Tanja Avelin, Tuomas Reiterä, Seija Sukula.

Hankkeen kesto

1.1.2024–31.12.2025

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin