Kelan tietotarjotinSiirry sisältöön

Yksityisten lääkäripalveluiden hinnat kasvoivat yli kaksinkertaisesti inflaatioon verrattuna alkuvuodesta 2024

Julkaistu 4.2.2025Päivitetty 4.2.2025

Yksityislääkärivastaanottojen hinnat nousivat yli kaksinkertaisesti kuluttajahintaindeksiin verrattuna tammi–kesäkuussa 2024. Eri erikoisaloilla hinnat nousivat vaihtelevasti, eniten psykiatreilla ja vähiten lastenlääkäreillä.

Petteri Orpon hallitus nosti yksityislääkärin vastaanotoista maksettavia Kela-korvauksia vuoden 2024 alusta 30 euroon. Edellisillä Juha Sipilän ja Sanna Marinin hallituskausilla korvauksia oli asteittain leikattu, kunnes korvauksia sai enää 8 euroa kaikista yksityislääkärikäynneistä. Tutkimuksen ja hoidon korvaukset leikattiin kokonaan Marinin hallituskaudella.

Syksyllä 2024 Kelan tutkijat arvioivat tehtyjen korotusten ensimmäisiä vaikutuksia palvelujen käyttöön erityisesti tuloryhmittäin. Samassa yhteydessä havaittiin, että potilaiden omavastuut vähenivät vain 10 miljoonalla eurolla, vaikka korvausten kustannukset olivat nousseet 32 miljoonaa euroa.

Heräsi kysymys: Nousivatko yksityislääkärinpalkkiot eli yksityislääkärikäyntien hinnat?

Yksityislääkäreiden hinnat nousivat yli kaksi kertaa niin paljon kuin hinnat keskimäärin

Vertasimme erikoisaloittain, mitä lääkärinpalkkioille eli yksityisten lääkärikäyntien hinnoille oli tapahtunut alkuvuodesta 2024 verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon eli alkuvuoteen 2023 (tammi–kesäkuu).

Hinnat olivat nousseet keskimäärin 8 %, kun vastaavana ajankohtana kuluttajahintaindeksi oli noussut vain 3,3 %. Kuluttajahintaindeksi mittaa keskimääräistä inflaatiota eli hintatason muutosta. Lääkäripalveluiden hinnat olivat siis nousseet enemmän kuin kaksinkertaisesti verrattuna keskimääräiseen inflaatioon.

Kuvio: Yksityisten lääkäreiden läsnäkäynneistä perimien palkkioiden muutos tammi–kesäkuussa 2023 ja 2024 erikoisaloittain. Kuvasta näkee, että yksityislääkäreiden hinnat nousivat yli kaksi kertaa niin paljon kuin hinnat keskimäärin.
 

Hinnat nousivat vaihtelevasti eri erikoisaloilla. Erikoisaloittain tarkasteltuna hinnat olivat nousseet eniten psykiatreilla (13 %) ja vähiten (7 %) esimerkiksi lastenlääkäreillä ja silmälääkäreillä.

Hintojen nousu ja sen vaihtelu erikoisaloittain voi johtua monesta tekijästä, sillä terveydenhuollon hintojen kohoamiseen vaikuttavat monet tekijät. Taustalla voi olla muun muassa kilpailutilanne, palveluntarjoajien kulurakenne, kysyntä, sekä sääntely ja julkiset tukimuodot.

Kuvio: Yksityisten lääkäreiden läsnäkäynneistä perimät palkkiot keskimäärin tammi–kesäkuussa 2023 ja 2024. Kuvasta näkee, että yksityislääkäripalveluissa on suuria hintaeroja erikoisalojen välillä.
 

Kela-korvausten korotuksia on aiemmin valunut hintoihin

Petteri Orpon hallituksen Kela-korvausten nosto yksityisiin lääkäripalkkioihin oli historiallinen. Sitä ennen yksityisten lääkäripalveluiden korvauksia oli edellisen kerran nostettu vuonna 2008 eli 16 vuotta sitten Matti Vanhasen hallituksen päätöksellä, ja silloinkin vain yksityisessä hammashoidossa. Tätä aiemmat korvaustason nostot tehtiin yli 40 vuotta sitten 1980-luvulla.

Tutkimuksen mukaan hammashoidon Kela-korvauksien korotuksesta vuonna 2008 valui 30 % toimenpidepalkkioihin. Korvausten korotus ei myöskään lisäännyt yksityishammaslääkäripalvelujen käyttöä, vaan sairaanhoitovakuutuksen menoja.

Inflaatio olisi luultavasti jossain määrin korottanut hintoja myös ilman korotusta

Valuivatko vuoden 2024 Kela-korvaukset hintoihin? Syy-seuraussuhteen todentaminen vaatisi hyvän vertailuryhmän. Yksi mahdollinen vertailuryhmä olisi ne yksityiset palvelut, joissa Kela-korvauksia ei ole nostettu vuonna 2024, mutta korvaukset nousivat kaikissa yksityislääkäreiden palveluissa. Seuraavaksi paras vaihtoehto eli yksityinen hammashoito ei myöskään näytä soveltuvan vertailukohdaksi, koska esimerkiksi sen yleisimmässä toimenpiteessä tapahtui yllättäviä hinnanmuutoksia alkuvuodesta 2024.

Hyvän vertailuryhmän puutteessa karkealla tilastojen tulkinnalla voidaan kuitenkin arvioida sitä, olisivatko yksityisten lääkäripalvelujen hinnat nousseet, vaikka Kela-korvauksia ei olisi korotettu. Hinnat nousivat jyrkästi jo vuoden 2023 alussa inflaation seurauksena.

Kuvio: Yksityisten erikoislääkäreiden läsnäkäynneistä perimät käypähintaiset palkkiot indekseinä sekä kuluttajahintaindeksi vuosineljänneksittäin 2020–2024. Hinnat eivät sisällä toimistomaksuja. Kuvasta näkee, että lääkäripalveluiden hinnoissa oli jyrkkää kasvua alkuvuosina 2023 ja 2024.
 

Vuoden 2024 alussa tehty hintojen korotus on yhtä jyrkkä kuin edellisvuoden alun korotus. Tämä viittaa siihen, että myös vuoden 2024 hinnankorotuksessa kyseessä on saattanut olla inflaatiokorotus. Vuoden alulle tyypillinen inflaatiokorotus nähdään myös muiden vuosien taitteessa, mutta pienempänä.

Toisaalta inflaation kasvu on hidastunut ja lopulta tasoittunut vuosina 2023–2024. Hintojen korotuksissa saattaa olla viivettä, mutta vaikuttaa siltä, että vuoden 2024 hintojen korotusten taustalla on myös muita selittäviä tekijöitä.

Hintojen korotuksen taustalla voi olla monta tekijää

On kuitenkin vaikea sanoa, mistä hintojen korotus johtuu. Kela-korvauksen korotuksen ohella on myös muita potentiaalisia selityksiä, kuten työvoimapula ja lääkäriansioiden nousukehitys. Helmikuussa 2024 lääkäreiden ansioiden todettiin nousseen hyvinvointialueilla keskimäärin 7,1 % reilussa vuodessa, mikä on jo varsin lähellä yksityislääkärikäyntien hintojen 8 %:n vuosikasvua. Myös julkisen terveydenhuollon heikennykset, luottamuksen heikentyminen julkisiin terveyspalveluihin ja niihin liittyvä kasvava kysyntäpaine yksityisiin palveluihin voivat vaikuttaa hintoihin. 

Lisäksi on hyvä huomata, että päätös Kela-korvausten nostamisesta tehtiin jo kevään 2023 hallitusneuvotteluissa. Yritykset osasivat siis odottaa korvausten nousua ja saattoivat aloittaa siihen liittyvän hintojen nostamisen jo vuonna 2023.

Kirjoittajat

Hennamari Mikkola
tutkimusprofessori, Kela
hennamari.mikkola@kela.fi

Riina Hiltunen
erikoistutkija, Kela
riina.hiltunen@kela.fi

Timo Hujanen
erikoistutkija, Kela
timo.hujanen@kela.fi

Lisätietoa

Hiilamo, A. 2024. Hyvinvointilupauksen loppu: Miten suomalaisten luottamus terveydenhuoltojärjestelmään on kehittynyt vuosina 2021-2024? Kalevi Sorsa -säätiö.

Lääkäriliitto. 2024. Lääkärin palkka ja ansiot.

Maljanen, T., Komu, M. & Mikkola, H. Sairausvakuutuksen taksankorotusten vaikutus hammaslääkärien perimiin palkkioihin. Teoksessa Klavus Jan (toim.) Terveystaloustiede 2011, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki 2011. s. 28-33.

Mikkola, M. 2023. Hammashoidossa poliitikot ovat siirtäneet kustannusvastuuta asiakkaille ja kunnille – suunnasta pitää päättää seuraavalla hallituskaudella. Kelan tutkimusblogi.

Moustgaard, H., Blomgren, J. & Nurminen, M. 2024. Yksityislääkärikäynnit eivät juuri lisääntyneet Kela-korvausten noston jälkeen – näin lisäeurot kohdentuivat eri tuloryhmille. Kelan tutkimusblogi.

Muilu, H. 2023. Selvitys: Lääkärien korkeampiin palkkoihin käytettävällä rahalla voitaisiin kouluttaa tuhat lääkäriä vuodessa. YLE.

Jaa tämä artikkeli

Jaa sivu Twitteriin Jaa sivu Facebookiin Jaa sivu LinkedIniin