FPA:s faktaportalGå till innehållet

FPA:s sakkunnigtjänster inom forskning

Publicerad 28.4.2022

FPA:s forskningsenhet erbjuder sakkunnigtjänster för både interna och externa kunder.

Sakkunnigarbete

Vi producerar betydande forskningsdata i syfte att utveckla den sociala tryggheten och hälsotryggheten. Vi är med i utvecklingsarbetet och ger utlåtanden, deltar i arbetsgrupper samt presenterar forskningsresultat och vår verksamhet.

Närmare information: tutkimus@kela.fi

Etisk förhandsprövning av forskning

FPA:s forskningsorganisation har förbundit sig att iaktta den av undervisnings- och kulturministeriet tillsatta Forskningsetiska delegationens (TENK) anvisningar om humanforskning och etikprövning inom humanvetenskaperna (pdf). FPA:s forskningsetiska kommitté bedömer på begäran etiken i humanforskningsprojekt och ger utlåtanden om dem. Kommittén bedömer inte forskningsprojekt som omfattas av tillämpningsområdet för lagen om medicinsk forskning (488/1999). Kommittén har inte en lagstadgad ställning och till kommitténs uppgifter hör inte att bevilja det egentliga tillståndet för forskningen.

Anvisningar: Etisk förhandsprövning av forskning

Närmare information: kela.tutkimuseettinen.tmk@kela.fi

Forskningsfinansiering

FPA kan bevilja finansiering för förebyggande av sjukdomar och för forsknings- och utvecklingsverksamhet som gäller rehabilitering, förebyggande av sjukdomar och sjukförsäkring. Detta grundar sig på 12 § 3 mom. i lagen om Folkpensionsanstaltens rehabiliteringsförmåner och rehabiliteringspenningförmåner (566/2005).

Närmare information: kkrl-tutkimus@kela.fi

Bibliotekstjänster

FPA:s bibliotek är ett specialbibliotek inom det sociala området. Vi betjänar FPA:s anställda. Grunden för bibliotekets samlingar utgörs av litteratur som gäller social trygghet, samhällspolitik och lagstiftning.

Närmare information: kirjasto@kela.fi

Publiceringstjänster

FPA:s publiceringstjänster ger ut vetenskaplig forskning i kollegialt granskade serier, i arbetspapper och som särpublikationer. Publikationerna kan hämtas fritt på nätet. Seriepublikationernas webbsidor finns avgiftsfritt tillgängliga i Helda. Tryckta publikationer kan beställas via Helda eller på adressen julkaisut@kela.fi.

Närmare information: tutkimusjulkaisut@kela.fi

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn