FPA:s faktaportalGå till innehållet

EESSI-ärendetrafik 2020–

Ändrad 11.4.2024

Gå till rapporten

Datainnehåll

EESSI-systemet (Electronic Exchange of Social Security Information) gör utbytet av information mellan de myndigheter som ansvarar för den sociala tryggheten smidigare. EESSI-systemet används vid handläggningen av ärenden som gäller den sociala tryggheten och som har anknytning till flera länder. I det elektroniska informationsutbytet deltar 27 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Förenade kungariket (Storbritannien och Nordirland). Med hjälp av systemet kan ländernas socialförsäkringsmyndigheter utbyta information på ett snabbt och säkert sätt. EESSI-systemet har tagits i buk i Finland sedan december 2019.

Strukturerade elektroniska handlingar (Structured Electronic Document = SED), dvs. meddelanden tas emot och skickas i medlemsländerna av de behöriga institutionerna som handhar de förmåner som bestäms i EU-förordningarna om den sociala tryggheten. Meddelandena bildar ärendehelheter (Business Use Case = BUC), det vill säga. EESSI-ärenden. Dessa utgör olika ärendehelheter och processer för vilka meddelanden som skickas inom en BUC och hur de styrs i EESSI-systemet. Ett EESSI-ärende kan vara till exempel en ansökan om ålderspension. Ett EESSI-ärende hänför sig alltid till en viss BUC-typ, och det finns cirka hundra olika BUC:ar. Ett och samma SED kan hänföra sig till flera BUC-typer.

För närvarande använder över 70 finländska socialförsäkringsinrättningar EESSI-systemet. I Finland deltar FPA, Pensionsskyddscentralen (PSC), Olycksfallsförsäkringscentralen (TVK), olycksfallsförsäkringsinrättningarna, arbets- och näringsförvaltningen, Sysselsättningsfonden och arbetslöshetskassorna.

Med tanke på ibruktagandet har varje EU-land grundat en nationell kontaktpunkt. FPA svarar för förvaltningen av Finlands kontaktpunkt. Via kontaktpunkten överförs information mellan myndigheter i Finland och socialförsäkringsinrättningarna i andra EU-länder. EESSI-medlemsländerna har sammanlagt över 6 000 socialförsäkringsinrättningar.

Ett EESSI-ärende statistikförs enligt det mätvärde som valts för statistikföringsperioden i fråga (antingen antalet nya EESSI-ärenden eller antalet EESSI-ärenden): EESSI-ärendet förekommer antingen a) för första gången i hela materialet eller b) överhuvudtaget under den aktuella perioden i materialet. I rapporten statistikförs EESSI-ärenden där en finländsk inrättning antingen är ägare eller motpart. I rapporten är EESSI-ärendena klassificerade enligt sektor, land eller BUC-typ.

Materialet gällande ärendetrafiken är tillgängligt från och med januari 2020.

Synpunkt

Val av synpunkt inverkar på vilka variabler och klassificeringar som ska visas.

  • EESSI-ärenden enligt sektor
  • EESSI-ärenden enligt land
  • EESSI-ärenden enligt BUC-typ

Variabler och klassificeringar

  • Statistikföringsperiod: År, Innevarande år, Månad. Exempelvis avses med innevarande år 2022/01–11 den kumulerade statistiken för perioden januari till november 2022. Observera att rapporten tar med ett och samma EESSI-ärende endast en gång per statistikperiod (månad, innevarande år eller år). Om samma EESSI-ärende under ett kalenderår förekommer såväl i januari som i februari och oktober, räknas ärendet med endast en gång när man som statistikföringsperiod väljer antingen det aktuella året eller den kumulerade statistiken för månaderna i fråga under innevarande år.
  • Tid: Innehållet bildas enligt den valda statistikföringsperioden. Det förvalda alternativet är den senaste månaden. För rapporten kan en eller fler statistikföringsperioder väljas samtidigt. Observera de begränsningar som nämns i samband med periodtypen när du väljer statistikföringsperiod.
  • Den finländska institutionens roll: Ägare, Motpart. Som förval har alla roller valts.
  • Sektor:
  • Land: EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Förenade kungariket. Som förval har alla länder valts. Observera att om du i menyn väljer Finland ser du EESSI-ärendetrafiken från Finland till Finland.

Mätvärden

  • Antalet nya EESSI-ärenden: Summan av de EESSI-ärenden som för första gången förekommer i hela materialet under statistikföringsperioden i fråga.
  • Antalet EESSI-ärenden: Summan av de EESSI-ärenden som förekommer under statistikföringsperioden i fråga.

Statistikföringstid

Uppgifter från 1.1.2020.

Uppdateringsfrekvens

Uppgifterna uppdateras månatligen, den 8 dagen varje månad. Årsuppgifter uppdateras den 8 januari.

Källa

FPA:s datalager med uppgifter om ärendetrafiken från EESSI-systemet.

Ytterligare information

Kontaktinformation

FPA, statistiktjänsten
e-post: tilastot@kela.fi

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn