FPA:s faktaportalGå till innehållet

EESSI meddelandetrafik 2020–

Ändrad 11.4.2024

Gå till rapporten

Datainnehåll

EESSI-systemet (Electronic Exchange of Social Security Information) gör utbytet av information mellan de myndigheter som ansvarar för den sociala tryggheten smidigare. EESSI-systemet används vid handläggningen av ärenden som gäller den sociala tryggheten och som har anknytning till flera länder. I det elektroniska informationsutbytet deltar 27 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Förenade kungariket (Storbritannien och Nordirland). Med hjälp av systemet kan ländernas socialförsäkringsmyndigheter utbyta information på ett snabbt och säkert sätt. EESSI-systemet har tagits i buk i Finland sedan december 2019.

Strukturerade elektroniska handlingar (Structured Electronic Document = SED), dvs. meddelanden tas emot och skickas i medlemsländerna av de behöriga institutionerna som handhar de förmåner som bestäms i EU-förordningarna om den sociala tryggheten. Ett meddelande hänför sig alltid till en viss SED-typ, och det finns cirka trehundra olika SED-handlingar.

För närvarande använder över 70 finländska socialförsäkringsinrättningar EESSI-systemet. I Finland deltar FPA, Pensionsskyddscentralen (PSC), Olycksfallsförsäkringscentralen (TVK), olycksfallsförsäkringsinrättningarna, arbets- och näringsförvaltningen, Sysselsättningsfonden och arbetslöshetskassorna.

Med tanke på ibruktagandet har varje EU-land grundat en nationell kontaktpunkt. FPA svarar för förvaltningen av Finlands kontaktpunkt. Via kontaktpunkten överförs information mellan myndigheter i Finland och socialförsäkringsinrättningarna i andra EU-länder. EESSI-medlemsländerna har sammanlagt över 6 000 socialförsäkringsinrättningar.

Statistikföringsperioden bestäms enligt den månad då meddelandet levererats. I rapporten statistikförs meddelanden som den finländska inrättningen antingen skickat eller tagit emot. Meddelandet kan ha flera mottagande inrättningar. Meddelandena är klassificerade enligt sektor, land eller SED-typ.

Materialet gällande meddelandetrafiken är tillgängligt från januari 2020.

Synpunkt

Val av synpunkt inverkar på vilka variabler och klassificeringar som ska visas.

  • Meddelanden enligt sektor
  • Meddelanden enligt land
  • Meddelanden enligt SED-typ

Variabler och klassificeringar

  • Statistikföringsperiod: År, Innevarande år, Månad.
  • Tid: Innehållet bildas enligt den valda statistikföringsperioden. Det förvalda alternativet är den senaste månaden. För rapporten kan en eller fler statistikföringsperioder väljas samtidigt.
  • Meddelandets riktning: Inkommande till Finland, Utgående från Finland. Som förval har båda riktningarna valts. I rapporten ingår endast meddelanden som antingen utgår från Finland eller inkommer till Finland.
  • Meddelandets syfte: Inledning, Ny, Uppdatering, Ägarbyte, Förmedling på nytt. Som förval har alla alternativ valts.
  • Sektor: Pension, Horisontal, Lagval, Familjeförmåner, Indrivning, Sjukdom, Annat, Olycksfall och yrkessjukdomar, Arbetslöshet. Som förval har alla sektorer valts
  • Land: EU-länderna, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz, Förenade kungariket. Som förval har alla länder valts. Observera att om du i menyn väljer Finland ser du antalet meddelanden från Finland till Finland.

Mätvärden

  • Antal meddelanden

Statistikföringstid

Uppgifter från 1.1.2020.

Uppdateringsfrekvens

Uppgifterna uppdateras månatligen, den 8 dagen varje månad. Årsuppgifter uppdateras den 8 januari.

Källa

FPA:s datalager med uppgifter om meddelandetrafiken från EESSI-systemet.

Ytterligare information

Kontaktinformation

FPA, statistiktjänsten
e-post: tilastot@kela.fi

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn