FPA:s faktaportalGå till innehållet

Mottagare av utkomststöd – livssituation, boende och sysselsättning

Publicerad 19.3.2019

Sammandrag

I studien granskas utkomststödstagares livssituation, boende och sysselsättning. Utkomststödet är ett behovsprövat stöd som beviljas i sista hand. Stödet indelas i grundläggande utkomststöd samt kompletterande och förebyggande utkomststöd. Verkställandet av det grundläggande utkomststödet överfördes från kommunerna till FPA i början av år 2017.

Mellan april 2017 och oktober 2018 fick 340 754 separata hushåll grundläggande utkomststöd från FPA. På månadsnivå varierade antalet hushåll mellan 110 000 och 160 000. Forskningsmaterialet grundar sig på FPA:s utkomststödsregister, som innehåller uppdaterade och detaljerade uppgifter om användningen av utkomststöd. Bland mottagarna av grundläggande utkomststöd utgör unga och arbetslösa de största grupperna. En fjärdedel av de hushåll som har utkomststöd har inga primära förmåner och utkomststödet utgör således deras huvudsakliga inkomstkälla. Under en period på 12 månader fick 41 procent av utkomststödstagarna utkomststöd i 10–12 månader, men bland dem som beviljats utkomststöd för första gången efter april 2017 är det betydligt ovanligare att få stöd för en längre tid.

De gränser för godtagbara boendeutgifter som tillämpas inom utkomststödet ser inte ut att utgöra en nedre gräns för hyrorna. Av forskningsmaterialet framgick att det i fördelningen av hyrorna inte finns en anhopning kring hyresgränserna och att det i närheten av hyresgränserna inte finns bostäder som hyrs ut till överpris. Det utkomststöd som betalas ut på basis av boendeutgifter utgör endast cirka 5 procent 
av hyressumman på den fritt finansierade hyresbostadsmarknaden. Man kan således dra den slutsatsen att stödets inverkan på den totala efterfrågan är liten. 

Bara en liten del av utkomststödstagarna har förvärvsinkomster. Cirka 6 procent av dem som fick grundläggande utkomststöd hade förvärvsinkomster (löne- och/eller företagarinkomster). Förvärvsinkomster är vanligare bland kvinnor än bland män och ovanliga bland personer som haft utkomststöd länge. I mars 2018 hade cirka 70 procent av dem som hade förvärvsinkomster inkomster på över 300 euro.

Läs hela texten (julkaisut.valtioneuvosto.fi)

Författare

Signe Jauhiainen, Tuija Korpela 

Mer information

  • Kollegialt granskad: nej.
  • Öppen tillgång: ja.
  • Referens: Jauhiainen, S., & Korpela, T. (toim.). (2019). Toimeentulotuen saajien elämäntilanne, asuminen ja työnteko. Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-287-704-8

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn