FPA:s faktaportalGå till innehållet

Statistik i fråga om EESSI finns nu i FPA:s faktaportal

Publicerad 21.6.2023Ändrad 29.6.2023

EESSI-systemet (Electronic Exchange of Social Security Information) gör utbytet av information mellan de myndigheter som ansvarar för den sociala tryggheten smidigare. Systemet används vid handläggningen av sådana ärenden som gäller den sociala tryggheten och som har anknytning till flera länder. I Finland ansvarar FPA för den riksomfattande statistikföringen i fråga om EESSI, så i de publicerade rapporterna presenteras utbyte av information som antingen utgår från Finland eller inkommer till Finland.

I det elektroniska informationsutbytet deltar 27 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz och Förenade kungariket (Storbritannien och Nordirland). Det finns sammanlagt över 6 000 socialförsäkringsinrättningar i EESSI-medlemsländerna. Med hjälp av systemet kan ländernas socialförsäkringsmyndigheter överföra information till varandra på ett snabbt och säkert sätt. När alla EU-länder använder systemet för elektroniskt utbyte av information kommer man att sluta skicka pappersblanketter mellan socialförsäkringsinrättningarna.

EESSI-systemet togs i bruk i Finland i december 2019, och för närvarande använder över 70 finländska socialförsäkringsinrättningar systemet. I Finland deltar FPA, Pensionsskyddscentralen (PSC), Olycksfallsförsäkringscentralen (TVK), olycksfallsförsäkringsinrättningarna, arbets- och näringsförvaltningen, Sysselsättningsfonden och arbetslöshetskassorna i informationsutbytet. Informationsutbytet har inletts stegvis hos både FPA och övriga socialförsäkringsinrättningar i Finland.

Strukturerade elektroniska handlingar (Structured Electronic Document = SED), det vill säga meddelanden, tas emot och skickas i medlemsländerna av de behöriga institutionerna som handhar de förmåner som fastställs i EU-förordningarna om den sociala tryggheten. Meddelandena bildar ärendehelheter (Business Use Case = BUC), det vill säga EESSI-ärenden. Dessa utgör olika slags ärendehelheter och processer för de meddelanden som skickas inom ett EESSI-ärende och hur de styrs i EESSI-systemet.

I rapporterna kan man till exempel få fram antalet meddelanden mellan Finland och ett annat land

EESSI-ärendena och meddelandena är indelade i följande sektorer: pension, horisontal, lagval, familjeförmåner, indrivning, sjukdom, annat, olycksfall och yrkessjukdomar samt arbetslöshet. En EESSI-ärendetyp till exempel inom pensionssektorn är ansökan om ålderspension.

I rapporteringen statistikförs både meddelandemängder och antalet EESSI-ärenden. I Finland ansvarar FPA för den riksomfattande statistikföringen i fråga om EESSI, så i rapporterna presenteras utbyte av information som antingen utgår från Finland eller inkommer till Finland.

Med hjälp av en rapport gällande meddelandetrafik kan man till exempel ta reda på hur många meddelanden inom familjeförmånssektorn som gått mellan Finland och Sverige under en viss månad.

I en rapport gällande ärendetrafik åter kan man se i hur många ansökningar om familjepension Finland och Danmark utväxlade uppgifter via EESSI-systemet under ett visst år. Rapporterna visas också på engelska när man ändrar webbläsarens standardspråk till engelska.

Läs mer:

EESSI meddelandetrafik 2020–(Öppnas i en ny flik)

EESSI-ärendetrafik 2020–(Öppnas i en ny flik)

Systemet för elektroniskt utbyte av information (EESSI)

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn