FPA:s faktaportalGå till innehållet

Den största gruppen mottagare av allmänt bostadsbidrag år 2023 var studerande – mest stöd betalades till hushåll i de stora universitetsstäderna

Publicerad 12.9.2024Ändrad 12.9.2024

Sammanlagt 14 procent av Finlands befolkning under 65 år hörde till hushåll med allmänt bostadsbidrag i december 2023. Personer bosatta i huvudstadsregionen hade de största boendeutgifterna.

Sammanlagt 14 procent av Finlands befolkning under 65 år hörde till hushåll med allmänt bostadsbidrag i december 2023. Det var vanligast att få bostadsbidrag i stora städer, särskilt i universitetsstäder där det finns många studerande. I till exempel Åbo, Joensuu, Tammerfors och Jyväskylä fick mer än en femtedel (22 procent) av kommuninvånarna under 65 år allmänt bostadsbidrag.

I december 2023 var den största gruppen mottagare av allmänt bostadsbidrag (42 procent) studerandehushåll. Regeringen har beslutat att studerande från och med augusti 2025 inte längre kommer att omfattas av det allmänna bostadsbidraget, utan i stället av studiestödets bostadstillägg.

– I och med den kommande ändringen minskar antalet personer som får allmänt bostadsbidrag betydligt. Efter att studerande börjar omfattas av bostadstillägget kommer arbetslösa att utgöra den största gruppen mottagare av allmänt bostadsbidrag. De nedskärningar som gjorts i bidraget i år och att bidraget slopas från årsskiftet för de som bor i ägarbostäder bidrar till att antalet mottagare minskar, bedömer FPA:s forskningschef Signe Jauhiainen.

Efter studerandehushåll var hushåll med arbetslösa den näststörsta gruppen mottagare av allmänt bostadsbidrag (31 procent). Hushåll med förvärvsarbetande utgjorde 19 procent.

Figurens rubrik: Studerande utgjorde den största gruppen mottagare av allmänt bostadsbidrag år 2023. Hushåll med allmänt bostadsbidrag enligt livssituation i december 2023
 

Bidraget täckte över hälften av boendeutgifterna

De maximala beloppen av de boendeutgifter som kan godtas i samband med det allmänna bostadsbidraget varierar enligt var bostaden finns och hur många personer som hör till hushållet.

I december 2023 var de genomsnittliga boendeutgifterna för såväl hushåll med en person som hushåll med flera personer störst i Helsingfors och i den övriga huvudstadsregionen. I de här områdena var boendeutgifterna för hushåll med en person i genomsnitt 688,6 euro per månad och för hushåll med flera personer 1 055 euro per månad.

Bostadsbidraget täckte i genomsnitt lite mer än hälften av boendeutgifterna, oberoende av kommun eller av hushållets storlek.

Figurens rubrik: Bostadsbidraget täckte i genomsnitt lite mer än hälften av boendeutgifterna
 

Den vanligaste boendeformen för de hushåll som hade allmänt bostadsbidrag var boende i hyresbostad. I december 2023 bodde sammanlagt endast cirka fem procent av mottagarhushållen i ägar-, delägar- eller bostadsrättsbostäder. Allmänt bostadsbidrag kommer inte längre att beviljas för ägarbostäder från 1.1.2025.

Rekordstort antal mottagare av bostadsbidrag

Antalet mottagare av allmänt bostadsbidrag i Finland var år 2023 större än någonsin förut. Bostadsbidrag betalades till över 400 000 hushåll, vilket är nästan sex procent fler än året innan.

År 2023 betalade FPA sammanlagt 2 399 miljoner euro i egentliga stöd för boende. Beloppet ökade med 6,6 procent från året innan. Då man beaktar det grundläggande utkomststöd som beviljats för boendeutgifter når det totala beloppet upp till 2 716,6 miljoner euro, eftersom 318,0 miljoner euro av det grundläggande utkomststöd som FPA betalade ut hänförde sig till boendeutgifter.

År 2023 betalade FPA sammanlagt 1,7 miljarder euro i allmänt bostadsbidrag. Mätt i 2023 års penningvärde, dvs. med beaktande av inflationens inverkan, ökade summan något från föregående år.

Läs mer

FPA:s bostadsbidragsstatistik 2023

Informationspaket om stöd för boende

Statistik över stöd för boende, i figurer

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn