FPA:s faktaportalGå till innehållet

FPA uppmanar läkare att beakta eventuella läkemedelsinteraktioner

Publicerad 5.6.2024Ändrad 5.6.2024

I sommar skickar FPA respons om läkemedelsordinationer till läkare som ordinerat en patient flera läkemedel som ökar blödningsbenägenheten för att användas samtidigt. Syftet är att uppmuntra läkarna att fästa särskild vikt vid läkemedelsinteraktioner och vid säker användning av läkemedel.

Läkaren ska alltid kontrollera patientens medicinering i sin helhet när hen ordinerar ett nytt läkemedel eller förnyar ett recept på ett tidigare förskrivet läkemedel.  Oklarheter kring en patients totala medicinering är ett av de största problemen när det gäller läkemedelsbehandling.

FPA skickar årligen respons om läkemedelsordinationer i syfte att påminna läkarna om någon aktuell utmaning eller något utvecklingsobjekt i fråga om läkemedelsbehandlingar. I år är temat för responsen läkemedelsinteraktioner och de risker som är förbundna med interaktionerna.

Cirka 750 läkare får respons om läkemedelsordinationer. År 2023 har de ordinerat patienter ett tredje läkemedel som ökar blödningsbenägenheten, för att användas samtidigt med de andra läkemedlen i mer än tre månader.

– FPA vill med responsen om läkemedelsordinationer påminna läkarna om att det är synnerligen viktigt att beakta läkemedelsinteraktioner med tanke på patientsäkerheten och behandlingseffekten. Ibland kan dock sådana interaktioner vara nödvändiga med hänsyn till behandlingen. I så fall krävs det noggrann uppföljning, säger Maija Pihlajamäki, ansvarig sakkunnigläkare vid FPA.

Äldre personer är särskilt känsliga för läkemedelsinteraktioner

Nästan en tredjedel av de läkare som får brevet med responsen har ordinerat personer över 75 år läkemedel som ökar blödningsbenägenheten för att användas samtidigt.

Äldre personer har en ökad risk för att få biverkningar av många läkemedel. Sakkunniga vid FPA uppmanar läkarna att dra nytta av exempelvis Fimeas databas Medicin75+ när de ska välja trygga läkemedelsalternativ för äldre personer.

– När man blir äldre omsätter kroppen läkemedel långsammare och då kan läkemedlens koncentration bli för hög. Äldre personer är ofta skörare än personer i arbetsför ålder och kan ha många olika sjukdomar, vilket kan öka behovet av multimedicinering. Äldre patienters totala medicinering bör därför regelbundet bedömas, exempelvis en gång om året, berättar Terhi Kurko som är specialforskare vid FPA.

Kanta-medicineringslistan som stöd för att kunna gestalta den totala medicineringen

I merparten av fallen (95 %) har de läkare som får respons om läkemedelsordinationer förnyat ett tidigare recept.  Åtminstone i en del av fallen kan det vara fråga om att läkaren inte har haft aktuell information om patientens totala medicinering.

– Datasystemen erbjuder inte nödvändigtvis alltid tillgång till information om patienternas totala medicinering. Vi förväntar att den riksomfattande Kanta-medicineringslistan, som samlar information om patientens medicinering på ett ställe, under den närmaste åren ska förbättra situationen, säger Kurko.

Mer information till medierna

Terhi Kurko
specialforskare, FPA
terhi.kurko@fpa.fi
tfn 020 634 0726

Maija Pihlajamäki
ansvarig sakkunnigläkare
maija.pihlajamaki@fpa.fi
tfn 020 635 1620

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn