FPA:s faktaportalGå till innehållet

FPA:s pro gradu-pris till Tarja Tolonen för en avhandling om informationsutbyte vid utkomststöd

Publicerad 24.5.2024Ändrad 24.5.2024

FPA:s pro gradu-pris har i år tilldelats Tarja Tolonen, magister i samhällsvetenskaper. Tolonen undersökte i sin avhandling informationsutbytet mellan FPA och socialvården och hur dessa använder sig av informationen.

I sin pro gradu-avhandling vid Östra Finlands universitet undersöker samh.mag. Tarja Tolonen på vilket sätt chefer vid FPA och socialvården ser på hur FPA och socialvården utbyter information om kunder vid handläggningen av utkomststödsärenden samt hur FPA och socialvården drar nytta av de kunduppgifter de får av varandra vid beslut om utkomststöd.

De uppgifter om kunderna som behövs för handläggning är ännu inte tillräckligt tillgängliga

FPA och socialvården utbyter vid handläggningen av utkomststödet information om kundens ekonomiska funktionsförmåga och livssituation som påverkar kundens rätt till förmåner och tjänster. Informationsutbytet sker genom flera kanaler: datasystem, telefontjänst, e-tjänster samt olika samarbetsmöten.

Utifrån undersökningen menar Tolonen att de uppgifter som behövs för att handlägga utkomststödsärenden ännu inte är tillräckligt tillgängliga för alla som deltar i handläggningen. Detta beror på brister i datasystemen och på att praxisen för samarbete inte är helt etablerad.

– I framtiden är det viktigt att följa upp hur informationsutbytet mellan FPA och socialvården utvecklas, både ur experternas och kundernas synvinkel. Både det dubbelriktade informationsutbytet i systemen och det samarbetet kring de utsatta kundernas behov behöver utvecklas, säger Tarja Tolonen.

En vetenskapligt förtjänstfull avhandling som är värdefull för utvecklingen av FPA

Tolonens avhandling är vetenskapligt förtjänstfull och har fått ett högt betyg. Juryn som utvärderade kandidaterna till FPA:s examenspris ansåg också att ämnet för avhandlingen är både samhälleligt aktuellt och värdefullt med tanke på utvecklandet av FPA:s egen verksamhet.

– Vid utvecklingen av hur utkomststödet verkställs är samarbete och informationsutbyte mellan olika organisationer i nyckelställning. Tolonens avhandling hjälper för sin del FPA och välfärdsområdena att fördjupa sin förståelse för problemområden i handläggningen av utkomststödet, säger Hennamari Mikkola, chef för forskningsenheten.

FPA delar årligen ut ett hederspris för en förtjänstfull pro gradu- eller magisteravhandling som behandlar den sociala tryggheten. Priset ges för en vetenskapligt högklassig avhandling med ett tema som är intressant med tanke på den sociala tryggheten.

Prissumman för FPA:s pro gradu-pris är 2 000 euro.

Närmare information

Tarja Tolonen
lektor, yrkeshögskolan LAB
tarja.tolonen@lab.fi
tfn 044 708 0826

Hennamari Mikkola
chef för forskningsenheten, FPA
hennamari.mikkola@fpa.fi
tfn 020 634 1890

FPA:s pro gradu-pris

 

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn