FPA:s faktaportalGå till innehållet

Den minskade FPA-ersättningen återspeglas på lång sikt i besöken på privata läkarmottagningar

Publicerad 6.5.2024Ändrad 6.5.2024

Antalet besök hos läkare och tandläkare inom den privata sektorn minskade under 2023. På lång sikt har anlitandet av privata läkartjänster minskat i förhållande till befolkningsutvecklingen. Även om minskningen i FPA-ersättningarna återspeglas i antalet besök åren 2014–2023 så finns det även andra faktorer som påverkar anlitandet av tjänsterna. Användningen av distansläkartjänster har mångdubblats efter pandemin.

År 2023 fick nästan 1,5 miljoner finländare FPA-ersättning för besök hos privatläkare. Antalet FPA-ersatta besök på privata läkarmottagningar uppgick till hela 3,4 miljoner. 

Åren 2014–2023 har den andel av kostnaderna för privata läkartjänster som ersätts av FPA sjunkit. Till exempel under den förra regeringsperioden gjordes det avsevärda nedskärningar i FPA-ersättningarna för privat sjukvård.

Anlitandet av

privata läkartjänster har minskat, men enligt forskningsprofessor Hennamari Mikkola vid FPA, är beloppet på den ersättning som FPA betalar inte den enda förklaringen till detta. 

– Konsumenternas försvagade köpkraft till följd av inflationen har sannolikt påverkat anlitandet av privata tjänster. Privata läkartjänster är dyra och priserna på dem har stigit.

Figurens rubrik: Antalet besök hos privatläkare minskade åren 2014–2023. Figuren visar antalet FPA-ersatta besök hos privata läkare och tandläkare samt FPA:s ersättningsandel åren 2014–2023.

Även om FPA-ersättningarna på lång sikt har sjunkit anlitar många ännu privata läkare.

– Om man söker sig till en privat eller offentliga läkare avgörs snarare av faktorer som valfrihet eller var man får en tid. Inom den privata sektorn anlitas även vissa specialläkartjänster. Vissa har dessutom privata sjukkostnadsförsäkringar, vilket kan öka användningen av privata tjänster.

De händelse som gjort tydligast avtryck i statistiken för de senaste tio åren är de nedskärningar i FPA-ersättningarna som Juha Sipiläs regering beslutade om samt coronapandemin. Under dessa skedde en klar minskning i besöken på privata läkarmottagningar.

I fråga om tandläkarbesök har nedskärningarna i FPA-ersättningarna haft större konsekvenser. Att gå till privata tandläkare är enligt Mikkola ändå mycket vanligt bland den vuxna befolkningen. 

– Drygt hälften av den vuxna befolkningen använder sig av privata tandläkartjänster. Antalet utbetalda ersättningar för tandläkartjänster överskred 2023 antalet ersättningar för besök hos privatläkare.

Distanstjänsternas popularitet har inte minskat trots att pandemin är förbi

I fråga om användningen av privatläkares distanstjänster ser utvecklingen annorlunda ut. Antalet FPA-ersatta distansläkarbehandlingar ökade snabbt från några tusen 2019 till över 200 000 under 2020. FPA-ersättningar för distansläkarbehandlingar började betalas ut under coronapandemin.

Figurens rubrik: Distanstjänsterna fortsätter att öka i popularitet. Figuren visar privata distansläkartjänster som ersätts av FPA, antalet behandlingar åren 2014–2023
 

Användningen av distanstjänster visar inga tecken på att minska i popularitet. År 2023 gjordes mer än 520 000 distansbesök som ersätts av FPA. 

– Under coronapandemin blev kunderna vana vid att i högre grad använda sig av distanstjänster och företagen erbjuder dem gärna. Distanstjänster är lättillgängliga även kvällstid. Att använda distanstjänster är populärt t.ex. bland barnfamiljer, men för äldre kan användningen av dem vara en utmaning.

Ytterligare information

Statistik över sjukvårdsersättningar

I januari–februari 2024 fick 502 745 personer ersättning för kostnader för besök på privata läkarmottagningar (på finska)

Antalet användare av privata distansläkartjänster ökade explosionsartat under coronatiden (på finska

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn