Kurser för personer med sjukdomar i rörelseorganen (Tules-kurser) och arbetsförmåga
Sjukdomar i rörelseorganen är en viktig faktor som försämrar arbetsförmågan och orsakar arbetsoförmåga. Syftet med FPA:s rehabiliteringstjänster enligt prövning är inte bara att tillgodose klienternas rehabiliteringsbehov utan också att i fråga om klienter i arbetsför ålder upprätthålla arbetsförmågan och på så sätt stödja klienterna i att orka och fortsätta i arbetet. Varje år deltar tusentals klienter i arbetslivet i målinriktade rehabiliteringskurser för personer som lider av sjukdomar i rörelseorganen, det vill säga i så kallade Tules-kurser. Utgående från tidigare forskning har man strävat efter att stärka arbetslivskopplingen för Tules-kurserna. FPA:s servicebeskrivningar för Tules-kurserna förnyas och under 2024 inleds vid sidan av de traditionella kurserna i form av rehabilitering ansikte mot ansikte på en inrättning också distansrehabilitering för klienter med symtom i rörelseorganen som i sin helhet genomförs på distans.
Undersökningen är en del av forskningsprogrammet Rehabiliteringens effekter och i den granskas effekterna av deltagande i FPA:s rehabiliteringskurs för personer med sjukdomar i rörelseorganen. Dessutom granskas om det finns skillnader i effekterna av rehabiliteringskurser som genomförs på plats och kurser som genomförs enbart som distansrehabilitering. Fokus ligger särskilt på förändringar i arbetsförmågan. FPA:s forskningsenhet inleder materialinsamlingen i början av 2025. Samarbetspartner för undersökningen är Arbetshälsoinstitutet som har särskild kompetens för bedömning av arbetsförmågan.
Forskare
- Saija Karinkanta, ansvarig forskare
- Johanna Nuojua
- Annina Ropponen (Arbetshälsoinstitutet)
- Erja Sormunen (Arbetshälsoinstitutet)
- Styrgruppen för programmet Rehabiliteringens effekter: Tuula Ahlgren, Hanna Pakkala, Janne Leinonen, Sari Miettinen ja Hennamari Mikkola. Under 2024 utses dessutom en projektgrupp för undersökningen.
Projektperiod
1.1.2024–31.12.2026