FPA:s faktaportalGå till innehållet

Dyra läkemedel som ersätts från sjukförsäkringen på apotek inom öppenvården: Inverkan av läkemedelspolitiska förändringar på läkemedelsdistributionen i detaljhandeln

Publicerad 1.1.2023Ändrad 7.3.2024

Nya dyra läkemedel används allt oftare inom öppenvården i stället för inom den specialiserade sjukvården och andelen dyra läkemedel av försäljningen av receptbelagda läkemedel i Finland har ökat under de senaste åren. Denna utveckling påverkar till exempel distributionen av läkemedel i detaljhandeln, tillgången till läkemedel och dem som använder läkemedel.

Syftet med denna undersökning är att beskriva betydelsen av dyra läkemedel som en del av detaljhandeln inom öppenvården samt utvecklingen av tillgången till dyra läkemedel och distributionen i detaljhandeln i Finland på 2000-talet. En särskild prioritering är att bedöma effekterna av den ändring av läkemedelstaxan och apoteksskatten som träder i kraft i början av 2023 på tillgången till och distributionen av dyra läkemedel i detaljhandeln. Målet är också att identifiera och beskriva de metoder som används i Europa för att organisera distributionen av dyra läkemedel.

Undersökningen genomförs med användning av registermaterial. Dessutom kommer projektet att ge en systematisk översikt över distributionen och styrningen av dyra läkemedel i Europa på grundval av systematisk litteratursökning.

Forskare

Projektperiod

1.1.2023–31.12.2025

Samarbetspartner

Dela den här artikeln

Dela sidan på Twitter Dela sidan på Facebook Dela sidan på LinkedIn